Tunel v nymburské nemocnici?

Praha – Nymburská nemocnice čelí podezření z tunelování. Trestní oznámení podal majitel nemocnice Brandýs nad Labem. Podle něj bývalý vlastník obou nemocnic Martin Vojtíšek nelegálně vyváděl majetek z jedné společnosti do druhé. Letos od něj nymburskou nemocnici znovu odkoupilo město. Radnice teď chce získat zpátky i firmu, která vlastní sanitky.

Nymburská nemocnice jde z ruky do ruky. Za čtyři roky už vystřídala tři různé vlastníky. V roce 2007 ji od kraje koupilo město za osmdesát sedm milionů korun. Pak si ji pronajal Martin Vojtíšek, tehdy majitel brandýské nemocnice. Letos se město rozhodlo, že bude lepší, když si zařízení bude provozovat samo, a znovu za nemocnici zaplatilo, tentokrát přes pět milionů korun. „Ta koupě byla záchranou nemocnice před jejím brzkým kolapsem. Nebyla perspektiva jejího dalšího rozvoje. Z nemocnice také odcházeli významní nymburští lékaři,“ vysvětluje místostarosta Nymburka Pavel Fojtík. „Já trvám na tom, že jsme personálně i finančně nemocnici stabilizovali, odevzdávali jsme ji v plusu,“ tvrdí mluvčí Martina Vojtíška Tomáš Cikrt. 

Město by teď chtělo od Martina Vojtíška odkoupit taky firmu Transmed. Tu bývalý provozovatel založil a převedl do ní sanitky a celou dopravní službu. Za 66procentní podíl by ale měla radnice zaplatit patnáct milionů. Tak vysoká cena je ale pro vedení města nepřijatelná. Zadalo si proto konkurenční odhad, na jeho výsledky se zatím čeká. „Cenu určil odhadce jmenovaný krajským soudem. Já se domnívám, že zohlednil skutečnost, že za dva roky se podařilo tuto firmu postavit na nohy a skutečně zajistit kvalitní dopravní službu, včetně nového dispečinku, nových sanitních vozů,“ zdůrazňuje Tomáš Cikrt. „Ona to tak úplně pravda není. Na firmu byly převedeny asi čtyři sanitky, které v té době vlastnila nemocnice. On sanitky dokoupil, ale já myslím, že tam zůstal leasing a nějaké další náklady,“ argumentuje starosta Nymburka Miloš Petera. 

Martin Vojtíšek byl nejen provozovatelem nymburské nemocnice, ale jeho společnost PP Hospitals vlastnila taky nemocnici v Brandýse nad Labem. Nový majitel PP Hospitals Petr Švikovský postupně rozkrývá hospodaření svých předchůdců a už podal několik trestních oznámení. „Vyvedli nemocnici Nymburk z majetku PP Hospitals za jednu korunu. Tím se dle našeho názoru dopustili trestného činu porušení práv při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku,“ upozorňuje jednatel PP Hospitals Petr Švikovský. „Prodej části podniku, tedy oddělení nemocnice, od PP Hospitals neproběhlo jenom za korunu, ale proběhlo i s dluhem dvanácti milionů, takže se konalo v její prospěch,“ uzavírá Tomáš Cikrt.

Zdali se jednalo o tunelování či nikoliv, teď prověřují středočeští kriminalisté a také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)