Jak se bezdomovci připravují na zimu

Karlovarsko – Podzimní plískanice a pak mráz a sníh – velký problém, který zima znamená pro lidi bez střechy nad hlavou. V Karlovarském kraji se na zimu připravují desítky bezdomovců a také ti, kteří jim nabízejí pomoc. Skoro každá zima si tam vyžádá několik obětí.

Ilona Šarkeziová přebývá se svým druhem u skládky domovního odpadu v Nové Roli. Postavili z ní i provizorní bydlení. „Uvnitř nám zima není, zatopíme si,“ říká. Většina bezdomovců, kteří přes léto přebývají doslova pod širým nebem, je na tom ale hůř. V Sokolově napočítali takových lidí letos šestatřicet. Pro ně jsou k dispozici azylové domy. „V současnosti je na území kraje celkem sedm azylových domů s 164 lůžky,“ informuje Jana Pavlíková, mluvčí karlovarského hejtmanství.

Azylové domy ale nemohou, nebo dokonce nechtějí využívat všichni bezdomovci. „Nebudu si dělat ostudu, to raději zmrznu,“ říká jeden z nich. Domy také nepřijímají například opilce. „Každý klient, který k nám přichází, dostane dýchnout do detektoru alkoholu v dechu. Pokud má méně než jedno promile, což jsou asi dvě velká piva, tak je ubytován. Jinak musí odejít,“ upřesňuje Petra Písecká z noclehárny Betlém v Chebu, kterou provozuje plzeňská diecézní charita.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Mnozí bezdomovci se také obávají poplatků za nocleh. „U nás může být klient týden na krizovém lůžku, které je zcela zdarma. V rámci toho jim pomáháme vyřídit veškeré doklady a dávky, aby pak mohli dále být na placeném lůžku,“ vysvětluje Mirka Fajtová z Azylového domu Sokolov.

Terénní sociální pracovníci, ale i policisté se snaží nasměrovat před zimou do azylových domů co nejvíce bezdomovců. Jejich zimní pobyt pod širým nebem může skončit tragicky. „Za loňský rok evidujeme čtyři úmrtí bezdomovců,“ uvádí mluvčí sokolovské policie Kateřina Böhmová. Od 1. prosince bude v Sokolově k dispozici také vyhřívaný stan s poněkud volnějším režimem než v azylových domech.