Extrémisté se v Havířově setkat nesmí, zákaz potvrdil soud

Ostrava - Žalobu Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která se ohradila proti zákazu mítinku v Havířově, dnes zamítl krajský soud v Ostravě. Příznivci krajní pravice chtějí hovořit o problematice stěhování nepřizpůsobivých obyvatel do města. Soud se tak ztotožnil s rozhodnutím magistrátu, který akci plánovanou na pátek zakázal. Pravicoví extrémisté však již dříve zveřejnili, že se v nejmladším městě republiky hodlají sejít i navzdory zákazu.

Proti rozsudku chce strana podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Strana rozsudek označila za důkaz totalitních praktik současného režimu. Podle předsedy Tomáše Vandase se jedná o zneužívání justice proti politickým oponentům.

Magistrát ve svém rozhodnutí o zákazu akce uvedl, že se obává o zdraví účastníků mítinku i obyvatel města. „Shromáždění bylo svoláno na dobu, kdy jsou na různých místech republiky obdobné nepokoje, kdy se obyvatelé určitých částí obce cítí ohroženi tzv. nepřizpůsobivými a naopak jiné skupiny se cítí ohroženy zase těmito radikálními skupinami,“ uvádí se v rozhodnutí. Magistrát se proto obává, že by během mítinku nebo po jeho skončení mohly eskalovat nepřátelské nálady, a mohlo by tak být ohroženo zdraví lidí. Právě v případech, kdy je ohroženo zdraví lidí, lze mítink zakázat.

„Krajský soud žalobu zamítl, když shledal, že žalovaný (magistrát) své rozhodnutí opřel o dostatečné důvody. Soud se ztotožnil s názorem žalovaného, že právě na místě plánovaného shromáždění by zdraví účastníků shromáždění mohlo být ohroženo,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Dodala, že rozhodnutí soudu bude žalobci s ohledem na termín shromáždění doručeno prostřednictvím soudního doručovatele, který ho doveze do místa jeho trvalého bydliště.

Na problémy s nepřizpůsobivými obyvateli si stěžují hlavně lidé z městských částí Šumbark a Prostřední Suchá. Nejvíce je trápí zvýšená kriminalita, nadměrný hluk, nepořádek i slovní či fyzické potyčky. Ze statistik rovněž vyplývá, že ve městě vzrostla kriminalita. Město proto již připravilo sérii opatření, která mají situaci zlepšit.

Napjatá situace panuje už delší dobu také na severu Čech. Počátkem srpna ji vyhrotil údajný útok pětice Romů s mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O dva týdny později se další incident odehrál v Rumburku. Do ulic severočeských měst kvůli nepokojům vyrazily policejní posily. Konaly se demonstrace a protestní pochody. Situace využívají právě pravicoví extremisté.