Rosice znemožnily zastavět proluku. Podnikatel se chce soudit

Rosice - Do ostrého sporu s radnicí v Rosicích na Brněnsku se dostal místní podnikatel a investor Roman Polák. Před šesti lety získal volnou parcelu na rosickém náměstí a chtěl na ní postavit multifunkční centrum s byty a obchody. Přestože mu nejprve zastupitelé stodvacetimilionovou investici odsouhlasili, územní plán později schválili v takové podobě, že projekt zjednodušeně nelze postavit.

Podnikatel Roman Polák měl přitom stavbu dokončovat právě v těchto dnech. V proluce na náměstí, jejíž pozemky si už před lety koupil a zavázal se na ní postavit prospěšnou stavbu, měl vzniknout komplex s kancelářemi, obchody a šedesáti byty, ale také asi sedmdesáti podzemními garážemi. Jeho projekt dostal zelenou v roce 2009, kdy jej zastupitelé schválili a odsouhlasili územní rozhodnutí.

O rok později po připomínkách a zamítnutí krajského úřadu tento plán zrušili a schválili nový. Podle nich jim nic jiného nezbývalo. Museli, protože začala platit nová vyhláška, podle níž vznikla na místě výstavby taková omezení, že se stavět několikrát změněný projekt jednoduše nemůže. Stavbu projektu tak znemožnili ti stejní lidé, kteří jej dříve schválili. „Do územního plánu ve finální podobě byla zapracována nová vyhláška, která změnila stavební zákon,“ prohlásil Jaroslav Světlík (ODS), starosta Rosic. A prý při prvním rozhodování pouze udělali chybu.

  • Projekt, který měl vyrůst v centru Rosic zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2983/298291.jpg
  • Bytový dům s obchody, který měl vyrůst v centru Rosic zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2983/298292.jpg
  • Proluka v Rosicích na náměstí, která měla být zastavěná zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2983/298286.jpg
  • Proluka, která měla být v Rosicích zastavěna zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2983/298284.jpg

Jenže mezitím Polák do projektu investoval několik milionů.  A navíc je podle jeho právníků v rosickém územním plánu nová vyhláška citována neúplně. „Například tam úplně chybí věta, která umožňuje v prolukách stavět bez omezení,“ vysvětlil Polák. Nový územní plán pro Rosice, podle kterého Polák stavět svůj návrh z dílny architektů Buriana a Křivinky nemůže, připravovala firma Urbanistické středisko Brno. Jednatel Tomáš Böhm však tvrdil, že tuto zakázku firma nedělala.

Polák, který je zkušený místní podnikatel, sice není příznivcem radikálních řešení, ale zvažuje, že na město podá žalobu. „Už v létě jsem jim nabízel několik variant řešení, ale ani na jednu nereagovali. A teď zaujalo město pozici mrtvého brouka,“ prohlásil. Zmařená investice, o níž by se soudil, přitom podle něho vychází na desítky milionů. „Za ty tři roky se nám podařilo obsadit celou komerci a přibližně jedna třetina bytů byla zamluvených,“ vysvětlil. Teď je vše vniveč. A pokud město nijak nezareaguje do konce roku, bude se Polák soudit.