Kde bude stát nová spalovna v Olomouckém kraji?

Olomouc – Do konce desetiletí by v Olomouckém kraji měla vzniknout spalovna komunálního odpadu za dvě až tři miliardy korun. Vybudovat ji chce přímo Olomoucký kraj, a to přesto, že hejtman Tesařík je členem ČSSD, která se zavázala nové spalovny nestavět. Vedení kraje zatím neví, kde bude jeho spalovna stát ani jak bude stavbu financovat. V úvahu přichází vypsání tendru pro soukromého investora i možnost zaplatit stavbu z veřejných zdrojů.

Nová spalovna na střední Moravě by měla mít roční kapacitu 100 tisíc tun komunálního odpadu. Olomoucký kraj pro ni už začal hledat vhodné místo. „Musíme hledat tam, kde je nějaký rozvod centrálního zásobování teplem, nebo tam, kde je připojení do rozvoden elektrické sítě, a musí tam být také vůle ze strany vedení města,“ říká náměstek hejtmana Pavel Horák.

Mohelnice na Šumpersku je první město, které má zájem o to, aby spalovna byla na jeho území. „Máme vhodné objekty, které dřív k takovým činnostem sloužily,“ vysvětluje starosta města Mohelnice Aleš Miketa. Samotný záměr postavit v Olomouckém kraji spalovnu však může vyvolat vlnu kritiky. Když s podobným plánem přišel investor na Karvinsku, narazil na odpor nejen místních obyvatel, ale také zástupců Hnutí Duha.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„Jsme proti spalovnám, protože to jsou extrémně drahá zařízení, která navíc produkují toxické látky, popílek se musí ukládat na skládky toxického odpadu,“ tvrdí Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Proti spalovnám komunálního odpadu se kromě Hnutí Duha postavila před třemi lety i sociální demokracie, jejímž členem je hejtman Tesařík. Prohlášení podepsal tehdejší předseda Jiří Paroubek. Dnes však strana – přinejmenším v rámci kraje – už mění názor. „Tak striktně postavený závazek bych určitě nepodpořil. To společné stanovisko je z roku 2008,“ vyjádřil se Martin Tesařík.

Politici a úředníci zmírňují případný odpor proti spalovně tím, že ji nazývají Zařízením na energetické využití odpadu. Takové označení ale zástupci Hnutí Duha označují za účelové. „Je to úplně stejné zařízení. Pálíte-li PVC, které obsahuje chlor, tak vám vždycky bude vznikat fosgen,“ upozorňuje Ivo Kropáček z Hnutí Duha.