Poraněná zvířata už nemusejí do Benešova

Vlašim – Záchranná stanice pro živočichy ve Vlašimi má svoji vlastní veterinární ordinaci. Je přímo v novém areálu, vybudovaném za 60 milionů z evropských fondů. Zraněná zvířata tak už nemusí absolvovat zdlouhavý a mnohdy velmi stresující převoz na kliniku do Benešova.

Puštík byl jedním z prvních pacientů nové veterinářky v nové ordinaci. Srážku s autem sice přežil, ale vyvázl se zlomeným křídlem. Péči potřebuje denně. „Snažíme se, pokud je to možné, aby se to křídlo vrátilo zpátky. To tady v tom případě možné nebylo, takže se provedla amputace,“ uvedla veterinární lékařka Martina Vondráčková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Teď na podzim jsou častými hosty taky ježci. Těm příliš malým hrozí, že nepřežijí zimu. Musí proto dostávat pravidelné infuze. Když ordinace ještě nebyla součástí záchranné stanice, pracovníci museli zvířata vozit k lékaři do Benešova. „Převoz trval zhruba půl hodiny a pro to zvíře je to velký stres. Navíc, zranění je mnohdy potřeba ošetřit co nejdříve a takové zpoždění mohlo vést i k ohrožení života pacienta,“ doplnila vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi Michala Musilová.

Navštívit veterinární ordinaci mohou i běžní chovatelé zvířat. Sídlí v nových prostorách, vybudovaných z peněz Evropské unie, ty staré už totiž nevyhovovaly normám ani kapacitě. Záchranná stanice ročně přijme víc než 500 zraněných volně žijících zvířat.

V novém areálu zůstane do budoucna pouze léčebná část. Zvířata, která nebude možné vypustit do volné přírody, se přesunou do expoziční části stanice v centru města. Ta teď prochází rekonstrukcí.