Růžový kříž u Dobronína bude stát viníka 20 tisíc

Dobronín – Natření kříže v Dobroníně na růžovo kvalifikovala policie jako přestupek proti občanskému soužití s pokutou 20 000 korun. České straně národně sociální (ČSNS), která se k aktu přihlásila, se to ale zdá neadekvátní. Policejní mluvčí Dana Čírtková uvedla, že musí být celá záležitost vyšetřena. Skutečnost, že se k činu někdo přihlásil, podle ní ještě neznamená, že se k němu přizná i při policejním vyšetřování.

„Jsme překvapeni. Budeme se hájit, protože pokuta se nám zdá neadekvátní,“ řekl dnes místopředseda ČSNS Michal Klusáček. Trestní oznámení podal na policii autor původního kříže Milan Litavský. Škodu odhadl na 30 000 korun. Předpokládá, že až předloží fakturu za uvedení kříže do původního stavu, bude věc překvalifikována na trestný čin. Litavský hodlal záležitost otevřít i na dnešním jednání dobronínského zastupitelstva. Chtěl žádat mimo jiné odstoupení starosty. „Žádost měli podat zastupitelé za ODS, ale nakonec tak neučinili,“ řekl po jednání. Podle starosty Jiřího Vlacha (KSČM) na místě nebylo nic poničeno a dosud si nikdo nestěžoval. S akcí ČSNS navíc souhlasí, podobných sdělení, kde mu lidé píšou o zvěrstvech Němců, má prý na stole desítky.

Členové ČSNS natřeli na růžovo kovový kříž, který je na louce od jara a připomíná úmrtí dobronínských Němců, kteří byli po válce na Budínce pozabíjeni revolučními gardami. Strana na louce zároveň postavila 64 malých křížů, které mají připomenout oběti válečného masakru českých obyvatel Velkého Meziříčí z května 1945. Předseda ČSNS Michal Klusáček zdůvodnil zesměšnění kříže tím, že všichni Němci, kteří na louce zahynuli, byli nacisté.

Kromě křížů na památku obětí meziříčského masakru umístili členové ČSNS na louku také asi metr a půl vysoké latě se jmény obcí, které nacisté během okupace v českých zemích vypálili. ČSNS na letáku v místě upozorňuje, že aktéři chtěli akcí vyjádřit politování nad tím, „že se u nás smějí stavět pomníky nacistům a že se překrucují dějiny. Konkrétně v tomto případě je na místě uvést, že dotyční mrtví byli členové NSDAP a že pocházeli z nedaleké vesnice Kamenná, která se jako jediná v celé třetí říši pyšnila přízviskem vzorová obec SS.“

Kříž na louce zůstane

Železný kříž, který Litavský postavil, byl od začátku srpna předmětem řízení o odstranění stavby. Podle Pavla Koudely ze stavebního úřadu v Polné ale bude řízení v úterý 1. listopadu zastaveno. Stavba splňuje všechny náležitosti a podle statika je kříž bezpečný. „Ke stavbě podobných sakrálních staveb stačí územní souhlas,“ řekl Koudela.

Železný kříž v Dobroníně
Zdroj: ČT24

Na Budínce byly loni vyzvednuty pozůstatky nejméně třinácti lidí. Kriminalisté se od loňského září zabývají podezřením z vraždy. Snaží se zjistit, kdo lidi na louce zabil a zakopal. Objevilo se více variant – například msta v rámci německé komunity v Dobroníně nebo pomsta dobronínských Čechů na Němcích za válečné útrapy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)