České Budějovice „nakupují“ školáky

České Budějovice - Okolním obcím, které nemají vlastní základní školu, nabízejí České Budějovice volná místa v ZŠ Jindřicha Šimona Baara. Za každého žáka, který bude za výukou do krajského města dojíždět, slibují starostům finanční zvýhodnění.

Obec, která nemá vlastní školu, musí platit za každé své dítě obci, do které ho posílá. V případě škol v krajském městě je poplatek za umístění žáka v průměru devět a půl tisíce korun. Za zaplnění volných míst ve škole Baarova ale nyní město slibuje snížení tohoto poplatku na třetinu. „Neinvestiční poplatek bude pouze 3 000 korun. Tato nabídka může být pro obce zajímavá,“ myslí si náměstek primátora Petr Podhola.

Důvod je jednoduchý - škola má nevyužitá místa a jejich počet rok od roku roste. „Střed města se vylidňuje, na naší škole posledních pět šest let neustále klesá stav žáků,“ popisuje situaci ředitel školy Vladimír Čunát.

Pro malé obce s malými rozpočty je to jednoduchá matematika. Například v Hůrách mají dětí školou povinných padesát. Pokud by všechny navštěvovaly základní školu s výhodným poplatkem, ušetřily by obci ročně 200 tisíc korun. „Pokusíme se rodičům doporučit umístění dětí do této základní školy,“ říká starostka Hůr Magdaléna Kubínová Šebelková.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Podobně jsou na tom i další obce. Hlincova Hora se třiceti školou povinnými dětmi by mohla být ročně bohatší o 120 tisíc. Zdejší starosta Karel Fousek je ale skeptičtější. „Nedovedu si představit, že bychom podmínili rozpočet obce rozhodnutím rodičů, kam umístit své dítě,“ podotýká.

Negativní dopad by to mohlo mít pro okolní školy. Například škola v Rudolfově by při nejčernějších scénářích mohla přijít o pětinu žáků. Toho se ale rudolfovský starosta Vít Kavalír nebojí. „Máme s okolními starosty předběžnou dohodu, že uzavřeme smlouvu o spádovosti, tím pádem by děti z okolních obcí navštěvovali naši školu,“ vysvětluje.

Nové poplatky by fungovaly od příštího školního roku. V tom letošním do českobudějovických základních škol z okolních obcí dojíždí víc než 1 200 dětí.