Pít na veřejnosti už se nesmí ani v Přerově

Přerov - Dalším z řady měst, které zakazuje pití alkoholu na veřejných místech, je Přerov. Příslušnou vyhlášku schválili dnes místní zastupitelé. Konzumace bude zakázána nejen v centru města, ale i před tamními obchodními domy či v rekreačních oblastech. Vyhlášku vítají především zdejší strážníci. Na základě nové právní úpravy budou moci bezdomovcům porušujícím vyhlášku alkohol zabavit.

Novou vyhlášku schválili zastupitelé ze všech zúčastněných politických stran. Podnět dal městu jeden ze zastupitelů. „Město se musí nějak bránit proti bezdomovcům, vandalům a opilcům. Je také třeba pomoci městské polici, aby měla v ruce nějaký pádný argument, jak tyto skupiny, které se u různých prodejen soustředí, vytlačit. Mám také zájem o to, aby ve městě byl pořádek a čistota, tito lidé po sobě zanechávají znečištěné prostory,“ řekl zastupitel Břetislav Passinger (KSČM). Podotkl, že impulz mu k tomu dali obyvatelé žijící v okolí jednoho ze zdejších obchodních domů.

Podle ředitele městské policie Omara Teriakiho nemají nyní síly vymoci na bezdomovcích blokovou pokutu. Pokud budou nyní požívat alkohol nebo budou mít na veřejném místě otevřenou láhev, mohou jim alkohol nyní zabavit.

Vyhláška zakazuje pít alkohol například u obchodních domů, v prostoru autobusového a vlakového nádraží, na náměstí Svobody, ale i na nábřeží PFB, v oblasti laguny či v okolí kostelů svatého Vavřince či svatého Michala. Lokality vybírali zástupci města s městskou policií na základě zkušeností. Vyhláška se nevztahuje na restaurační zahrádky či kulturní, sportovní či společenské akce. Zákaz také nebude platit v období oslav konce roku. Přesná místa zachycuje mapka, kterou budou mít k dispozici především strážníci.

Přerov se tak rozhodl vymýtit alkoholismus v ulicích města po vzoru ostatních měst v Olomouckém kraji. K jejímu vyhlášení přistoupily už dříve například radnice v Lipníku nad Bečvou, Jeseníku či Hranicích. Vyhlášku zakazující pití alkoholu, ale i žebrání na veřejných místech, chystá nyní také olomoucká radnice. Platit by měla od začátku ledna, schválit ji musejí ještě zastupitelé.