Soud potvrdil Harrachovu 90milionový dluh

Harrachov – Velký dluh připsal pražský vrchní soud Harrachovu. Rozhodl, že město musí zaplatit firmě J. F. World Brokers 90 milionů korun za úvěr, který převzalo společně s rozestavěnými bytovými domy, sklářským muzeem a sbírkou skla při privatizaci Crystalexu. Soud potvrdil své původní rozhodnutí, které přitom na jaře zrušil Nejvyšší soud a případ do Prahy vrátil. Nový verdikt je pravomocný. Exekutor tak může přijít na radnici v řádu několika týdnů. Harrachov se chce znovu obrátit na Nejvyšší soud, pokud ale skutečně přijde exekutor, tentokrát už bude muset město zaplatit.

Radnice od počátku odmítá, že by úvěr, který postupně dramaticky narostl z původních 17 milionů, skutečně převzala. Městský právník tvrdí, že harrachovské zastupitelstvo nikdy neschválilo převzetí dluhu. Jestliže tedy tehdejší starosta Ivan Hendrych dokument podepsal, učinil tak protiprávně. Vrchní soud však už podruhé došel k závěru, že město musí úvěr splatit. Původním věřitelem byla Agrobanka, J. F. World Brokers pohledávku převzali po jejím krachu.

Dluh představuje tři roční rozpočty města

Situaci města navíc komplikuje rozkol mezi zastupiteli. Radnice má i novou právní zástupkyni. „Ze strany města nebylo úplně šťastné před tímto jednáním u vrchního soudu vyměnit právního zástupce,“ domnívá se zastupitel Harrachova Tomáš Ploc (ODS). „Odůvodnění rozhodnutí, že jakýsi úvěr mohl být součástí nějakého majetku, je opravdu nekomentovatelné a v právním státě absolutně nevídané,“ reagoval na výrok soudu bývalý právní zástupce Harrachova Tomáš Vašíček.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Spory trvají od roku 1994. Krajský soud v Hradci Králové žalobu na harrachovskou radnici dvakrát zamítl, ale vrchní soud případ vždy vrátil k novému projednání. Splatit 90milionový dluh může být pro město velký problém. Podle dostupných informací ročně hospodaří s rozpočtem ve výši 33 milionů korun. Část dluhu po Crystalexu neslo i ministerstvo financí. To nakonec v obavě z exekuce zaplatilo firmě necelých 17 milionů korun loni v srpnu.