Nemocnice ve Vrchlabí nebude od ledna léčit pacienty VZP

Vrchlabí (Trutnovsko) - Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí na Trutnovsku nebude od 1. ledna 2012 léčit pacienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Důvodem je údajně nedostatečná výše úhrady pojišťovny za léčení. Oznámil to ředitel nemocnice a senátor za ČSSD Vladimír Dryml. Pojišťovna považuje Drymlovo prohlášení jen za jeho další pokus se zviditelnit, informoval mluvčí VZP Jiří Rod.

Od ledna bude nemocnice klientům VZP poskytovat pouze nutnou a neodkladnou péči, za níž bude podle Drymla pojišťovně účtovat za každého pacienta samostatnou fakturu s dobou splatnosti 14 dní. Pojištěnce VZP, kteří by se chtěli léčit ve vrchlabské nemocnici, Dryml vyzval k tomu, aby se do konce letošního roku 2011 přehlásili k jiným zdravotním pojišťovnám.

VZP: Péči pro své klienty zajistíme bez problémů jinde

VZP v reakci na prohlášení uvedla, že nemocnice je hrazena podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví a má s pojišťovnou uzavřenou platnou smlouvu. „Pokud ji nemocnice přestane dodržovat, učiní VZP kroky, které jí v případě porušení smlouvy zákon umožňuje,“ uvedl Rod. Pokud se vrchlabská nemocnice opět rozhodne, že nebude smluvním zařízením VZP, tak pojišťovna podle Roda bez problémů zajistí péči pro své klienty jinde.

Nemocnice tvrdí, že VZP nezajistila pro své pojištěnce dostatečnou úhradu za poskytnutou zdravotní péči. Úhrada činí 40 haléřů za jeden bod, za což nemocnice podle Drymla léčit neumí. Úhradu za léčení pro pojištěnce VZP za rok 2011 proto bude nemocnice po pojišťovně vymáhat soudní cestou. VZP údajně nemocnici dluží několik milionů korun.

Dryml také v prohlášení vyzval ke společnému postupu i ostatní nemocnice, kterým VZP údajně neplatí za poskytnutou zdravotní péči. Vrchlabská nemocnice už podle Drymla podala i podnět antimonopolnímu úřadu k prošetření údajné dohody pojišťoven o vypovídání rámcových smluv nemocnicím.