Plzeňský gang lichvářů nabízí falešnou pomoc z dluhů

Praha – Policie na Plzeňsku pátrá po organizované skupině lichvářů, kteří mají na svědomí sérii zhruba 20 podvodů od začátku dubna. Využívají k tomu tíživé finanční situace mnoha lidí. Zadlužené osoby podléhající exekuci si gang vyhlédne a nabídne vyrovnání dluhu výměnou za jejich nemovitost. Slíbené peníze důvěřivým klientům nikdy nevydají, jejich nemovitost však podle zjednané smlouvy neváhají vymáhat.

Jedním z lidí, která nabídce falešného investora na smazání dluhu uvěřila, je podnikatelka Eva Mazancová. Jako osobu v momentální nouzi si ji skupina lichvářů sama vyhledala. „Byly jí předkládány v kopiích dvě směnky a jakési potvrzení o převzetí částky pěti milionů,“ popsal advokát Václav Hajšman. Slíbených 5 milionů korun však Eva Mazancová už nedostala a místo toho jí lichváři vyhrožují, že přijde o nemovitosti v hodnotě 15 milionů korun. „Před Vánocemi mně nabídli smír, abych obětovala jednu z těch budov,“ dodala podnikatelka.

Jednotlivé případy navíc nasvědčují tomu, že lichváři mají zajištěný i dokumentační a logistický servis. Všechny jejich listiny totiž obsahují i úředně ověřené podpisy. Vyšetřování policie by tak mohlo odhalit, že v případu jsou zapleteny i osoby z plzeňského magistrátu. „Kriminalisté v současné době prověřují případy možného podvodného jednání,“ potvrdila policejní mluvčí Hana Jehlíková.

Impulsem k policejnímu šetření byl případ, který se odehrál v Praze. Stejně dobře organizovaná skupina se snažila získat nemovitost za 52 milionů korun. Podle policistů tak pravděpodobně není počet poškozených konečný. Lidé by se jednání s podobně organizovanou skupinou měli vyhnout. Všechny, kteří se do konfliktu s lichváři dostali, policie současně žádá o pomoc.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)