Skrýšov odhalil první tajemství

Skrýšov (Neveklovsko) – Čtyři německé dělostřelecké granáty z druhé světové války objevil dnes soukromý badatel za Skrýšovem na Neveklovsku. A to u skály, kterou se Jiří Tomis snaží už pět let rozebrat. Je totiž přesvědčený, že jsou v ní prostory, kam nacisti ukryli tajný vojenský materiál.

Čtyři 75milimetrové protipancéřové granáty německé výroby ležely jen pár metrů od sebe. Tři z nich už podle pyrotechniků byly vybuchlé. Jeden ale plně funkční – se zapalovačem a trhavinou. Ten teď pyrotechnici musí odborně zlikvidovat. „Řekněme, že do okruhu 400 metrů by tyto střepiny byly schopné letět a po celé dráze letu by mohly zabíjet,“ prohlásil vrchní komisař pyrotechnické služby Policie ČR Pavel Studený a soukromý badatel Jiří Tomis poznamenal: „Byly docela hluboko a pod zásypem, který byl nad nimi ještě 2 metry vysoký.“ V okolí se ale může staré nebezpečné munice skrývat ještě víc, za druhé světové války toto místo patřilo k vojenskému cvičišti SS. „Neveklovský prostor byl částečně využíván jako kolonizační. Ale samozřejmě tam existovala i vojenská zařízení a probíhal tam standardní výcvik německých jednotek,“ potvrdil historik Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu Praha.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Pro Jiřího Tomise jsou ale granáty také jednou z indicií, že ve skále za Skrýšovem nacisti ukryli dokumenty a další zbraně. Na místo ho prý dovedly mapy SS a značky, které vidí v rýhách balvanů. Skálu rozebírá kámen po kameni už 5 let, zatím se mu podařilo odhalit část chodby. „Pravděpodobně tady stavěli nějakou továrnu. Vylepšovali chodby a na konci války to použili jako úkryt. Odpovídá tomu i rozmístění jednotlivých zabetonovaných děr,“ dodal badatel a Eduard Stehlík doplnil: „Existovaly skrýše zbraní, některé z nich se podařilo objevit a další takové existovat mohou. Otázkou je, jestli některá z nich je na místě, kde pán hledá.“

Jiří Tomis se teď chystá překonat zhruba půlmetrovou stěnu, za kterou tuší další prostory.