Nelegální továrna na štěpku dostala zpětně povolení

Hodonín - Továrna na výrobu dřevní štěpky v jedné z okrajových částí Hodonína, která fungovala i přes zákaz úřadů, dostala nakonec povolení. Na hlučný provoz si přitom už měsíce stěžují místní, nedávný požár zase poukázal na nedodržení protipožárních předpisů. Provozovatel továrny ale dodal stavebnímu úřadu posvěcení všech institucí, které mají do provozu co mluvit. Úřadu tak podle jeho zástupců nezbyl nic jiného, než povolení vydat.

Místní lidé nemohou rozhodnutí o legalizaci provozu uvěřit. Už dříve sice dosáhli dočasného zákazu provozu, ten ale zůstal jen na papíře. Majitel i přes rozhodnutí stavebního úřadu nikdy areál nevyklidil, štěpku navíc dál drtil a v areálu skladoval. Právě kvůli nedodržení bezpečnostních předpisů pak došlo v areálu k požáru. Ani požár ale nedonutil úředníky, aby zasáhli.

Majitel mezitím požádal o změnu využití území, hygieniky o stanovisko k dodržování hlukových limitů, hasiče a inspektorát bezpečnosti práce o stanovisko k bezpečnosti provozu. Všichni vydali souhlasné stanovisko. Stavebnímu úřadu tak podle jeho zástupců nezbylo nic jiného, než provozovnu zlegalizovat. Proti souhlasnému rozhodnutí se lidé z Hodonína mohou případně odvolat a platnost legalizace tím oddálit.