Nemocnice v kraji zruší příští rok další dvě stovky akutních lůžek

Ostrava - V moravskoslezských nemocnicích by mělo do konce příštího roku zaniknout ještě nejméně 200 akutních lůžek. Tvrdí to zástupci pojišťoven. Hlavně se vedení krajských nemocnic musí připravit na to, že některá oddělení bude muset úplně zrušit. Snižovat počty lůžek budou i soukromá zařízení a městská nemocnice v Ostravě.

Moravskoslezský kraj má podle pojišťoven stále mnohem více akutních postelí, než lidé potřebují. Krajské nemocnice už několik radikálních řezů udělaly. „V krajských nemocnicích bylo k 1. září zrušeno 205 lůžek,“ potvrdila mluvčí kraje Šárka Vlčková. A další budou následovat. Podrobnosti padnou na jednání 14. listopadu. „Jako zástupci zdravotních pojišťoven předpokládáme v příštím roce zrušení přibližně dvou set lůžek. Může dojít i k tomu, že v některých zařízeních určité odbornosti zaniknou, budou se centralizovat do jiného zařízení, kde se předpokládá vyšší specializace a kvalita péče,“ uvedl ředitel VZP Ostrava Aleš Zbožínek.

Vedení soukromé společnosti Agel ale rozhodlo ještě před jednáním se zdravotními pojišťovnami - v nemocnici v Českém Těšíně zruší akutní lůžka na interním oddělení. „Toto oddělení stejně léčilo jen chronické stavy, protože ty akutní byly odesílány do specializovaných zařízení,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Agel Filip Horák.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Další masivní rušení lůžek tato privátní společnost v příštím  roce neplánuje - na rozdíl od ostravské městské nemocnice. Ta má momentálně včetně LDNky v Radvanicích 850 lůžek. „Optimalizace už je v běhu, plánujeme snížení počtu akutních lůžek o zhruba osm procent,“ řekl ředitel Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel. Jde zhruba o 65 postelí. Jasno ale bude až po jednání se zástupci pojišťoven. K jednomu stolu si s vedením nemocnice mají sednout už dnes.