Olomoucká policie uspořádala zátah na cyklisty

Olomouc – Cyklisté v Olomouci hazardují se svým životem. Potvrdily to výsledky kontroly, při které se dnes ráno policisté zaměřili právě na cyklisty a vybavení jejich kol. Povinnou výbavu měla v pořádku jen asi polovina z nich. Cyklisté přitom podle policistů patří k nejohroženějším účastníkům silničního provozu.

Po cyklistické stezce v ulici Šlechtitelů v Olomouci denně brzy ráno projedou desítky lidí, kteří míří za prací do některé z firem ve zdejší průmyslové zóně. Právě na ně se dnes policejní hlídka zaměřila.

Policisté zjišťovali, jestli mají lidé v pořádku povinnou výbavu. Tedy bílé světlo vepředu, červenou blikačku vzadu a oranžové odrazky ve špicích i na pedálech. Asi v polovině případů se nestačili divit. Cyklisté ve tmě a v mlze vyrazili neosvětlení. „Je důležité, aby cyklisté byli viděni zejména za snížených světelných podmínek, hlavně časně ráno nebo večer,“ zdůraznila policejní mluvčí Marta Vlachová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Do konce září zavinili cyklisté na Olomoucku více než osmdesát dopravních nehod. Těžce se při nich zranilo pět lidí. „Nejhorší cyklista je kluk ve věku 20 až 25 let na horském kole, které si koupil bez ničeho, a spoléhá na svoje mladé oči, na svoji rychlou reakci,“ popisuje koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Dle jeho slov se ale situace v porovnání s předchozími lety přece jen zlepšila. Cyklisté více dbají na výbavu kola a stále častěji jezdí také v přilbě a v oblečení s reflexními doplňky.

Policisté dnes cyklistům domlouvali a vysvětlovali jim, co přesně na kole musí mít. Za jízdu bez povinné výbavy totiž hrozí až tisícikorunová pokuta.