Šmuclerův Asklepion odešel z nemocnice v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – Společnosti Asklepion Romana Šmuclera a SUDOP odcházejí z nemocnice v Mariánských Lázních. Důvodem je nejistota kolem dalších smluv se zdravotními pojišťovnami. Mariánské Lázně tak ale přišly o dalšího významného partnera, který sliboval rekonstrukci tamní staré nemocnice. Společnost Asklepion SG Hospital měla v nemocnici 87procentní podíl, který už prodala. Zbývajících 13 procent vlastní Mariánské Lázně.

Firma podnikatele Romana Šmuclera koupila většinový podíl v nemocnici před dvěma roky. Připravila i projekt nového pavilonu, na který bylo vydané i stavební povolení. „Mohli jsme začít stavět letos v létě, ale v té době jsme požádali VZP o to, jestli nám potvrdí, že budeme existovat po roce 2012. VZP řekla, že to zatím nemůže říct,“ řekl ČT Šmucler. Bez písemného stanoviska VZP podle něj firma dál postupovat nechtěla.

Zdravotní pojišťovny navíc do konce roku vypoví smlouvy všem nemocnicím a budou jednat o nových podmínkách. O Mariánských Lázních ale už mají jasno. „Pokud se jedná o uzavření nové smlouvy, bude to interna, urologie a chirurgie, to jsou tři obory, které tam v současné době jsou,“ uvedl ředitel VZP Plzeň Jiří Wimmer.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Svůj podíl už Asklepion prodal. Noví spoluvlastníci nemocnice mají podle Šmuclera v oboru zkušenosti: „Jsou to pan Antonín Strolený nebo pan Vladimír Michalčák, spravují desítky lékáren, prodali řadu nemocnic velkým firmám.“ Radnice ale bude trvat na tom, aby nový vlastník provedl rekonstrukci nemocnice a zachoval lékařskou péči. „Smluvní podmínky jsou stále platné a my je budeme po novém vlastníkovi vyžadovat,“ potvrdil místostarosta Mariánskách Lázní Petr Horký (ČSSD). Nové vedení podle něj zároveň přislíbilo, že neplánuje v nejbližší době razantní personální změny.