Obyvatelé Poruby stále bojují proti výstavbě nového bytového domu

Ostrava - Proti výstavbě nového bytového domu jsou obyvatelé Ostravy-Poruby. Vadí jim, že by tak přišli o všechnu zeleň a hřiště, které mají pod okny. Náhradní řešení, se kterým přišel starosta městského obvodu, se jim ale nelíbí. Obyvatelé Poruby teď musí čekat. Územní rozhodnutí vydá ostravský magistrát nejdříve za dva týdny.

Několikapatrový dům s téměř čtyřiceti luxusními byty versus dětské hřiště a několik desítek zdravých stromů. Lidé z Poruby v tom mají jasno, a sepsali už druhou petici. „Jsme naštvaní. Místo té krásné zeleně nám tady má vyrůst dům a zlikvidují nám hřiště,“ rozčiluje se jeden z místních. Obyvatelé pátého porubského obvodu bojují proti kácení stromů a výstavbě nového domu už rok. Zatím ale uspěli jen z části. „Projektant přepracoval ten projekt tak, aby nebylo vykáceno 32 stromů, ale jen 17. Patnáct vzrostlých stromů tam zůstane,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. „My máme zájem na zachování zeleně, proto jsme to přehodnotili,“ tvrdí i zástupce investora, bývalý starosta Ostravy-Poruby Miloslav Bartoš.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Dětské hřiště ale úprava projektu nezachrání a to se především rodinám s dětmi nelíbí. „Podle územního plánu je místo, o kterém se jedná, určeno k hromadné zástavbě, takže se nejedná o sportoviště,“ argumentuje Andrea Vojkovská. Porubský starosta Lumír Palyza ale slibuje nový multifunkční sportovní areál u ZŠ Bulharská, který by měl tuto ztrátu lidem aspoň částečně kompenzovat. Pro obyvatele Polské a Ukrajinské ulice to ale žádné řešení není, hřiště by měli téměř kilometr daleko. „Areál sportovního hřiště, kde bude nějaká umělá tráva, nějaký tartan, takový areál je pro sportovce a ne dětské hřiště,“ přidává se i Dušan Vávra ze sdružení Záchrana životního prostředí 5. obvodu Poruba.