Mladí hasiči prověřili své síly ve Stromovce

Praha – Čtyři stovky mladých dobrovolných hasičů z celé republiky změřily své síly v pražské Stromovce. Závodníci od šesti let museli na šedesátimetrové trati překonat překážky, které odpovídají těm, jaké zvládají profesionální hasiči.

Na trati Memoriálu Marty Habadové startovali nejmladší dobrovolní hasiči – od šesti do patnácti let. Rozhoduje, kdo nejrychleji zvládne úkoly na šedesátimetrové trati a první doběhne do cíle. „V závodě je po startu čeká překonání příčného břevna, seberou hadice a musí je zapojit. Poté ještě připojí proudnici a doběhnou do cíle,“ uvedl starosta Městského sdružení hasičů hl. m. Prahy Jindřich Riesner. Nejde jenom o soutěž a zábavu, ale i o výchovu budoucích dobrovolných hasičů. Při plnění úkolů se učí rychle a bezchybně splnit to, co by mohli za několik let potřebovat v boji s ohněm. „Je to vlastně odborná příprava a zručnost mladých hasičů,“ dodal starosta Riesner.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Mistrovství nese jméno Marty Habadové, která práci s malými hasiči zasvětila celý život. „Když se spolu s otcem dostala k hasičině, staly se ty děti náplní jejího života. Věnovala tomu veškerý čas,“ podotkl syn Marty Habadové pan Miroslav Habada. Zájem malých i větších hasičů, aby mohli v hale ve Stromovce změřit síly, zdaleka převýšil kapacitu závadu. Řadu přihlášek museli organizátoři odříct, proto chtějí závody pro příště rozšířit.

Od příštího roku by mistrovství mělo být už dvoudenní a na start by se mohla postavit až tisícovka malých dobrovolných hasičů.

Vydáno pod