Koně Převalského se vrací do Slatiňan

Slatiňany - Návštěvníci zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku budou moct znovu obdivovat vzácné koně Převalského. Ti se do tamního parku vrátili po víc než půl roce. Zapůjčila je pražská zoologická zahrada. Koncem dubna musela zvířata zámecký park z několika důvodů opustit.

Odvoz koní Převalského ze Slatiňan vyvolal u řady tamějších obyvatel smutek. Tato zvířata totiž k zámeckému parku s dvouletou přestávkou pařila od roku 1993. K dubnovému stěhování musely místní úřady přistoupit z několika důvodů. K pobytu koní neexistovaly žádné řádné smlouvy a v parku tak působili na „dobré slovo“.

Dalším důvodem byl kromě špatné ohrady nedostatek finančních zdrojů. Nadace, která péči o zvířata zajišťovala, totiž ukončila činnost. Klisna Lima se tehdy stala součástí transportu koní Převalského a druhá kobylka se vrátila do pražské zoo.

Zámek s hipologickou expozicí se ale s absencí koní nesmířil. Ohradu na vlastní náklady opravil a uzavřel zároveň řádnou smlouvu s pražskou zoo, která by také měla platit krmení koní. Nový chovný pár se dnes představuje veřejnosti, která ho bude moct obdivovat celoročně.

Telefonát Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)