Do muzea v Plzni přijely Autopohádky i Alois Nebel

Plzeň – Západočeské muzeum představuje významnou tvorbu českých animátorů. Vedle postaviček z oblíbených Autopohádek se mohou návštěvníci dozvědět i nové souvislosti o Aloisi Nebelovi. Výstava představuje i unikátní sérii komiksových zpracování životopisů slavných osobností spojených s Plzní, kterou vytvořili studenti plzeňského Ústavu umění a designu. Expozice s názvem Na cestě k animaci bude otevřená do 27. listopadu.

Podle spoluautorky výstavy Jany Ježkové je celá expozice rozdělena do několika sekcí. Každá je zároveň určena pro jinou cílovou skupinu. Výstava je ale jedinečná i v tom, že je z větší části interaktivní. Promítají se tu animované filmy, je možné si zahrát počítačovou hru nebo si netradičně přečíst komiks.

Děti se mohou těšit na interiéry a množství postaviček z animovaných příběhů celovečerního filmu Autopohádky. Dospělí se zase ve speciální části výstavy dozví nové souvislosti o Aloisi Nebelovi. „Co to bylo za člověka, jaké jsou reálie. Co z toho se dostalo do filmu a co do příběhu komiksového,“ řekla ČT hlavní koordinátorka výstavy Martina Voráčková.

Co všechno na výstavě uvidíte:

Alois Nebel: Můj život
- první část výstavy je inspirovaná životem Aloise Nebela, hlavního hrdiny komiksové trilogie ze Sudet.

Autopohádky - 14 filmových dekorací a desítky loutek z českého animovaného celovečerního filmu Autopohádky. V kolekci jsou zastoupeny loutky, dekorace a návrhy výtvarníka Michala Žabky, legendy českého filmu Břetislava Pojara, Pavla Koutského nebo jednoho z nejlepších českých animátorů Fáni Váši.

Čechové & divoši - prezentace aktuální tvorby známých ilustrátorek věnované komiksovým knihám Obrázky z československých dějin Barbary Šalamounové a Divoši Lucie Lomové, které spojuje ohlédnutí do naší minulosti.

Prezentace studentů Ústavu umění a designu - komiksy představující témata plzeňské historie a životy významných českých, často plzeňských osobností kultury, vědy a techniky, projekce audiovizuálních děl studentů vytvořených pod vedením M. A. Barbary Šalamounové a prof. Jiřího Barty.

Amanita Design a Botanicula
- novinky úspěšného českého studia, tvůrce legendárních her Samorost a Machinárium. Představuje se i dosud nevydaná „point and click“ adventura Jaromíra Plachého Botanicula a interaktivní hudební video Václava Blína Osada.

zdroj: Západočeské muzeum

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)