Co s vybydlenými ústeckými Předlicemi?

Ústí nad Labem – Ústecký magistrát hrozí majitelům vybydlených domů v problémové čtvrti Předlice vysokými pokutami. Přes dvacet budov je tam v katastrofálním stavu. Jsou plné odpadků, některé dokonce hrozí zřícením. Město na nich instalovalo trojjazyčné cedule s upozorněním na nebezpečí. Už je ale nehodlá vyklízet ani jinak zabezpečovat tak, jak tomu bylo v minulých letech.

Vybydlených domů, o které se majitelé roky nestarají, jsou v Předlicích víc než dvě desítky. Radnice teď slibuje tvrdé tresty – pokud majitelé domy nezabezpečí, můžou dostat pokuty v řádech statisíců. V minulých letech přitom domy zazdívalo na vlastní náklady město a pak peníze zpětně vymáhalo. „Z praxe víme, že vyzdívka vydrží maximálně několik týdnů, pak je rozebrána, zničena, odvezena a třeba použita jinde,“ říká náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS).

Jedinou prevencí jsou teď nové cedule, které na nebezpečné domy upozorňují. Radnice je nechala vyrobit trojjazyčné – v češtině, němčině a romštině. Přitom minimálně tři domy hrozí podle statika zřícením. Ani to ale místní zloděje neodrazuje, strážníci je z domů vyhánějí denně. Strach mají i starousedlíci. Město v Předlicích neplánuje ani velký úklid. Přitom předloni z několika ulic odvezlo víc než 100 tun odpadků.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)