Chrastavský průtah je opět průjezdný

Chrastava – Kamiony nebudou nadále ničit velkou část Libereckého kraje. V Chrastavě se vrátila do provozu další část Pobřežní ulice, kterou podemlely loňské povodně a musela být uzavřena. Protože však právě po ní vede průtah městem, musela auta včetně nákladní dopravy jezdit odklonem. Pod koly kamionů se potom rozpadaly silničky například v nedalekých Václavicích a Bílém Kostele.

Pobřežní ulici, která je v provozu už několik dnů, dnes slavnostně otevřeli představitelé města a Libereckého kraje. „Poprvé od povodní se doprava ve městě konečně vrátila k normálu v tom smyslu, že se lidé dostanou na druhou stranu města bez složitého objíždění,“ řekl při slavnosti starosta Chrastavy Michael Canov. Rekonstrukci financoval kraj – jde o přeložku regionální silnice druhé třídy, která kraji patří. Dosavadní dvě etapy prací stály celkem 100 milionů korun, většinu peněz pokryla evropská dotace. Pět milionů zaplatilo i město, radnice musela vykoupit pozemky, financovala také například výstavbu veřejného osvětlení. 

Přestože už je město průjezdné od východního okraje až po státní silnici, rekonstrukce Pobřežní ulice je zatím hotova pouze ze dvou třetin. „Náklady na poslední etapu odhadujeme rovněž na 50 milionů, stavbu bychom chtěli zahájit příští rok,“ řekl náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Kromě oprav v Chrastavě zaplatí kraj také rekonstrukci silnice přes Václavice, kterou zničily kamiony, když po ní vedla objízdná trasa. Denně po silnici projelo asi 80 nákladních souprav, z nichž každá měla kolem 40 tun. „Silnice je poškozená, v současné době mapujeme rozsah a hloubku poškození. Zjišťuje se, zda-li se bude muset zasáhnout do podkladu, nebo zda-li to budou jen lokální opravy, a od toho se bude odvíjet výše investice,“ vysvětlil ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Bergler. Nové komunikace se ale Václavice na rozdíl od Chrastavy dočkají až příští rok.

Chrastava byla jedním z měst v Libereckém kraji, které loňské záplavy postihly nejvíce. Tisíciletá voda, která v srpnu 2010 město zasáhla, způsobila jen na obecním majetku škody za 180 milionů korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)