Klatovská nemocnice poskytuje další péči

Klatovy (Plzeňský kraj) – Klatovská nemocnice začala využívat nová lůžka pro dlouhodobou intenzivní péči. Dva roky trvalo, než se jejímu vedení podařilo vyjednat podmínky smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která nemocnici hradí pět takzvaných DIP lůžek. Lůžka fungují od začátku dubna, nemocnice předpokládá jejich plné využití. Část pacientů z tohoto oddělení je po čase schopna přejít do domácího ošetřování nebo do léčebny následné péče.

Lůžka dlouhodobé intenzivní péče jsou určená pro pacienty jednotek intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačního oddělení, u kterých lékaři stabilizovali kritický stav, ale stále u nich selhává některá z životních funkcí. „Jsou to často nevyléčitelné dlouhodobé stavy, které vyžadují intenzivní sledování a léčbu,“ uvedla primářka oddělení ARO Miriam Gredová. Klatovská nemocnice je teprve čtvrtou nemocnicí v celém Plzeňském a Karlovarském kraji, která takovými lůžky disponuje a získala na ně smlouvu s VZP. Kvůli nim ale musela jiná lůžka zrušit. „Museli jsme zrušit pět za pět, pět JIPových za pět DIPových,“ potvrdil ředitel nemocnice František Lešundák.

Zřízení lůžek dlouhodobé intenzivní péče bylo ale podle lékařů nevyhnutelné. „Nejčastěji leželi na standardních lůžkách, kde naše péče o ně probíhala v podstatě ambulantně,“ vysvětlila Miriam Gredová. „Z ekonomické stránky je to jinak posuzované, jinak placené,“ dodal ředitel Lešundák a ředitelka pobočky VZP pro Plzeňský a Karlovarský kraj Miloslava Šlajsová doplnila: „To lůžko nás v tom zdravotnickém zařízení stojí měsíčně okolo 300 tisíc korun.“ Zřízení dalších lůžek dlouhodobé intenzivní péče v jiných nemocnicích vlastněných Plzeňským krajem krajský úřad neplánuje. „Nároky na zřizování DIPových lůžek jsou technicky i personálně náročné,“ podotkla mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vedení klatovské nemocnice počítá s tím, že všech 5 lůžek dlouhodobé intenzivní péče se přesune do prostor nové nemocnice, která by měla začít fungovat v příštím roce.

Plzeňský kraj
Zdroj: ČT24