Dohoda mezi ČSSD a ODS se v Praze rýsuje pomalu

Praha - Na pražském magistrátu dnes bylo první kolo smírčího jednání vládnoucí koalice. ODS a ČSSD se tak snaží vyřešit spory, které mezi stranami panují a ohrožují existenci koalice. Podle šéfa pražské sociální demokracie Petra Hulinského vyjednávači nalezli shodu nad několika body. Dohodli se například na transformaci městských akciových společností, na termínu rozdělení pětisetmilionové rezervy nebo na datu, dokdy budou obsazena místa zástupců ředitele magistrátu. Na čem se neshodli, říct odmítl.

„K6 schválila to, co jsem já považoval za zásadní,“ poznamenal primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Koalice si podle něj vytyčila body, které jsou prioritní. Aktualizována bude strategie velkých investičních akcí, tedy do jakých velkých stavebních akcí bude město investovat, kdy bude například dokončena stavba tunelu Blanka. Mezi prioritami podle něj bude i dokončení protikorupční strategie a řešit se bude i problematika bezdomovectví.

Zástupci sociální demokracie také na dnešním jednání oznámili koaličnímu partnerovi, že na příštím zasedání podpoří jakéhokoli kandidáta TOP 09 na místo šéfa kontrolního výboru. TOP 09 dosud vždy nominovala Tomáše Hudečka, koalice jeho kandidaturu nikdy nepodpořila, i když slíbila toto místo nejsilnější opoziční straně.

Jednání ve formátu takzvané K6, tedy tří zástupců každé strany, bylo dnes po více než dvou hodinách přerušeno. Údajně kvůli napjatému programu a povinnostem primátora. Ze schůze odešel o několik desítek minut dříve. Termín dalších rozhovorů nebyl zatím stanoven, nové zasedání vyjednávacích týmů by se mělo konat ještě tento týden, řekl Svoboda.