Hazlovský starosta řídil obec bez mandátu

Cheb – Starosta Hazlova na Chebsku Josef Čapek pravděpodobně přes půl roku řídil obec, aniž by měl mandát zastupitele. Po volbách totiž podepsal rezignaci, ale pak si to rozmyslel. Podle Karlovarského kraje i ministerstva vnitra ho musí vystřídat náhradník. Starosta s rozhodnutím nesouhlasí a obrátil se na soud. Ten by měl rozřešit tuto patovou situaci, která může za jistých okolností vyústit i předčasnými volbami.

Josef Čapek měl krátce po volbách podepsat rezignaci na mandát zastupitele. I přesto byl nakonec zvolen starostou. To se nelíbilo jeho náhradníkovi, který podal stížnost krajskému úřadu. „Při zkoumání předmětu stížnosti jsme nakonec konstatovali, že podpis je pravý a rezignace je platná, protože byla doručena na obecní úřad,“ komentuje výsledek jednání ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek. „V případě, že zastupitel napíše svoji rezignaci, už ji nemůže vzít zpět. Na jeho místo tak nastupuje náhradník,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. „Až nyní mi byl předán mandát zastupitele, což mělo být uděláno už 22. 10.,“ upozorňuje náhradní zastupitel Hazlova Josef Mondek. 

Josef Čapek s postupem kraje nesouhlasí. Tvrdí, že rezignaci za něj na obecní úřad doručil manažer strany, za kterou kandidoval. „Já jsem ze svobodné vůle nepodepisoval žádnou rezignaci. Na schůzce jsme podepisovali různé dokumenty, ale nejsem přesvědčen o tom, že bych podepisoval rezignaci na mandát zastupitele,“ tvrdí Josef Čapek. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Josef Čapek kvůli tomu už podal žalobu a čeká na rozhodnutí soudu. Okolnostmi podpisu rezignace se zabývali i kriminalisté. „Případ jsme prošetřovali a nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání,“ říká mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Pavel Valenta.  

Josef Čapek je tak podle krajského úřadu ve funkci neoprávněně. Zastupitelstvo obce proto nejspíš bude muset provést revizi všech rozhodnutí od posledních voleb a zvolit nového starostu. Zástupci koalice teď navrhují všem zastupitelům, aby rezignovali a svého práva se vzdali i náhradníci. V obci by tak musely být vyhlášeny nové volby.