Úředník, odsouzený za korupci, na radnici v Kostelci skončil

Kostelec nad Orlicí – Na radnici v Kostelci nad Orlicí skončil šéf odboru dopravy Milan Furda, který byl v dubnu pravomocně odsouzen za korupci. Radnice s ním rozvázala pracovní poměr ihned po doručení rozsudku - Furda má jít na tři roky do vězení, protože v letech 2008 a 2009 opakovaně přijímal úplatky za přihlášení nebo zápis změn do registru vozidel. Podle obžaloby takto získal skoro 20 tisíc korun.

Obžaloba úředníka vinila z přijímání úplatku a porušení pravomoci veřejného činitele. Rychnovský okresní soud mu vloni v říjnu uložil kromě vězení také desetiletý zákaz činnosti ve veřejných funkcích a peněžitý trest 50 tisíc korun. Hradecký krajský soud v odvolacím řízení v dubnu verdikt rychnovského soudu potvrdil, pouze Furdu poslal do mírnější věznice. 

Policie Furdu pro podezření z úplatkářství vyšetřovala od března 2009, přičemž Furda dál vedl odbor dopravy. Radnice to zdůvodňovala tím, že do pravomocného skončení případu se na něj musí pohlížet jako na bezúhonného. 

Před odchodem z radnice se Furda vzdal funkce vedoucího odboru dopravy a rezignoval také na členství v komisi města pro prevenci kriminality. Vedením odboru dopravy byl zatím pověřen Zdeněk Fajfr. Na místo už bylo podle starosty vypsáno výběrové řízení.