Lihovar v Trmicích stále nevoní

Trmice – O průmyslový lihovar v Trmicích, jehož majitelé zkrachovali, projevilo zájem hned několik kupců, a tak zřejmě nezůstane odstavený. V Trmicích se z toho však příliš neradují, přestože lihovar zaměstnával velké množství místních lidí. Ačkoli jeho vedení investovalo do odstranění zápachu desítky milionů korun, po celou dobu provozu od svého spuštění v roce 2007 totiž obtěžoval obyvatele Trmic nepříjemným zápachem. Lihovar využívá nejnovější kontinuální výrobu bioetanolu a tento technologický proces jej v porovnání s dalšími dnes využívanými technologiemi řadí na čelo v oboru průmyslového lihovarnictví.

Bude to vůně pekárny, slibovali na začátku původní majitelé lihovaru, lidé v Trmicích si ale brzy začali zacpávat nosy. „Nedodělaná fabrika, polotovar je to,“ uvedl již v květnu 2008 tehdejší starosta města Trmice Ota Neubauer (ČSSD). Zápach šířící se z lihovaru nikdy zcela nezmizel. Nepomohly pokuty, ani úpravy technologie za desítky milionů korun. Stížnosti ustaly až ve chvíli, kdy byl lihovar odstaven. Lidé u Trmic se ale nenáviděného lihovaru nezbaví, zapáchající továrna je podle insolvenčního správce žádaným zbožím: „Máme v tuto chvíli pět zájemců,“ potvrdil Aleš Klaudy.

Trmická radnice už dopředu vyhlásila, že nový majitel bude muset splnit to, co jeho předchůdci nedokázali. „Hlavní bude bezzápachovost. To znamená, aby provoz lihovaru občany Trmic neobtěžoval,“ prohlásil trmický radní Tomáš Kupec (nez.) a místostarosta Michal Žalud (nez . – Strana zdraví, sportu a prosperity) doplnil: „Ještě to jednou zopakuji – bezzápachovost a dodržení limitů dopravy.“ Insolvenční správce Aleš Klaudy se však nevzdává: „Věřím, že dohoda s místními obyvateli je možná.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Noví majitelé nebudou muset spěchat. Lihovar je stále ještě ve zkušebním provozu a na základě nového rozhodnutí stavebního úřadu v něm bude až do konce roku 2012. To se trmickým radním příliš nelíbí. „Budeme mít svázané ruce,“ dodal Michal Žalud a Jaroslav Hájek z České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem se přidal: „Pokud bude překročena pachová zátěž, která by už obyvatelstvo obtěžovala, samozřejmě zasáhneme.“

Ústecký krajský úřad naopak prodloužení zkušebního provozu vítá. Podle jeho úředníků tak bude větší šance, lihovar zápach úplně odstraní.

Lihovar v Trmicích
Zdroj: ČT24