Rizikové příplatky se moravskoslezským policistům vrátí

Ostrava - Policejní ředitel Moravskoslezského kraje pochybil, když snížil rizikový příplatek svým policistům. Rozhodl o tom ministr vnitra. Policisty teď čekají od prvního května opět změny ve výplatě. Prezidium přichystalo nový výpočet rizikového příplatku ke mzdě. Nezávislé policejné odbory chtějí připravovanou změnu výše rizikového příplatku sledovat. Pokud se policisté opět dostanou do problémů, nabízejí právní pomoc.

Změnu v ohodnocení rizikového příplatku zavádí policejní prezidium kvůli kauze Řešutka. Bohumínský policista jako první v zemi uspěl na ministerstvu vnitra se svou stížností proti snížení rizikového příplatku. Z možné pomsty nadřízených se ale odmítl před novináři vyjádřit. Kvůli chybějícím penězům krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý už loni v červenci snížil rizikový příplatek všem policistům přibližně o tisíc korun. Zdůvodnil to zlepšením bezpečnostní situace v kraji. U ministra ale takový argument neobstál. „V tuto chvíli už celou záležitost řešíme a policistům budou příplatky doplaceny,“ uvedl Tuhý.

„Letošní rozpočet je velmi napjatý a každý zásah do něj je problémem. Museli bychom reagovat jinde, v proplácení přesčasů a podobně, jinak bychom se do rozpočtu nevešli,“ tvrdí personální náměstek PČR MS kraje Karel Třetina. Navíc se policisté letos musí vypořádat s další změnou ve výplatě. V lednu jim kvůli škrtům v rozpočtu klesl plat průměrně o tři tisíce korun. Teď jim policejní prezidium nově vypočte rizikový příplatek. Doposud o něm sami rozhodovali krajští policejní ředitelé. Nově jejich výši plošně určí policejní prezident. „Od 1. května je nově nastaven systém přiznávání zvláštních příplatků, ale policisté se nemusejí obávat, že by došlo k propadu jejich výplat,“ uklidňuje mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Policie
Zdroj: ČT24