Díky kotelně na biomasu platí v Bechyni za teplo méně

Bechyně – Obyvatelé Běchyně ušetří díky využívání kotelny na biomasu až šest tisíc korun za rok. Přestavba centrální kotelny sice přišla na 50 milionů, ty ale zaplatitla firma, která ji má v dlouhodobém pronájmu. Firma navíc získala 20 milionů z dotací. Domácnosti i městské organizace teď platí za teplo a teplou vodu i o čtvrtinu méně než před rokem.

Podle provozovatele kotelny navíc nehrozí výrazné zvyšování cen biomasy ani v příštích letech. Kotelna spotřebuje asi čtyři tisíce tun slámy a sena ročně, využívá se hlavně biomasa od blízkých zemědělců: „Pro ně je to výhodné i tím, že v zimě zaměstnáváme jejich lidi a navíc se využije i technika, která by jinak stála,“ vysvětluje zástupce firmy Erding Jiří Provázek.

Centrální kotelna je vybavena dvěma filtry, které zabraňují tomu, aby po městě poletovaly zbytky spáleného sena a slámy, na dodržování hlukových limitů zase dohlíží tlumič. Ve srovnání s plynem navíc klesly i celkové emise oxidu uhličitého. Kotelnu v Bechyni nevyužívají pouze domácnosti, ale i základní škola, dům s pečovatelskou službou nebo kulturní dům. Zálohy za jeden gigajoul se totiž měsíčně snížily i o sto korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)