Ignoruje stát územní samosprávu?

Hradec Králové - Starosta Nového Bydžova zdokumentoval, jak některé státní instituce ignorují územní samosprávu. S pověřením dalších kolegů starostů odeslal Pavel Louda v únoru vládě dopis, v němž starostové žádali řešení problémů v lokalitách s větším počtem nepřizpůsobivých obyvatel. Na odpovědi některých ministerstev stále marně čekají a ty reakce, které už přišly, jsou prý převážně formální.

Dokument pro vládu podepsalo přes šedesát starostů v Novém Bydžově. Starostové v něm mj. požadují možnost odejmout jakoukoli sociální dávku v případě jejího zřejmého zneužití. Také chtějí, aby bylo možné na sociální dávky sáhnout a zaplatit z nich dluh třeba za svoz odpadu. Zástupci obcí také volají po tom, aby se změny v policii neodrážely ve snižování bezpečnosti obyvatel. Starostové dále žádají, aby byl přesně definován tzv. noční klid. Chtějí rovněž zveřejňovat údaje o neplatičích na úřední desce. 

Podle starosty Nového Bydžova Pavla Loudy ale na konkrétní požadavky konkrétní odpovědi od vlády starostové nedostali. „Čekali jsme asi čtyřicet dní na odpověď. Přišlo pět odpovědí z pěti rezortů. Jsou to strohé a povrchní úřednické odpovědi, které de facto na nic neodpovídají,“ hodnotí výstupy z ministerstev starosta Pavel Louda.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Starostu zaráží, že reakci na dopis například vůbec nedostal z ministerstva, které má k problematice lokalit s nepřizpůsobivými obyvateli jistě co říct - z ministerstva vnitra. „Je to naprosté pohrdání názorem šedesáti starostů,“ zlobí se Pavel Louda. „Ministerstvo vnitra dopis dnes starostům odeslalo. S požadavky starostů jsme vyjádřili souhlasné stanovisko, ale dopis nemůžeme zveřejnit dříve, než ho převezmou jeho adresáti,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. „My potřebujeme, aby Poslanecká sněmovna a Senát jednoznačně jednaly a obcím a městům vytvořily prostor pro to, abychom se mohli vypořádat s těmi, kteří si to zaslouží,“ shrnuje za starosty jaroměřský starosta Jiří Klepsa.       

Dávku slušnosti podle starosty Nového Bydžova Loudy projevilo ministerstvo životního prostředí. Ačkoli se ho problematika nepřizpůsobivých obyvatel vůbec netýká, na dopis alespoň reagovalo. Starosta Nového Bydžova nyní osloví starosty dalších měst a seznámí je s obsahem odpovědí. Navrhované legislativní změny se pokusí prosadit za pomoci Svazu měst a obcí.