Záchranáři na Vysočině žádají své nevyplacené peníze

Jihlava - Záchranáři z Vysočiny čekají už šest let na peníze od svého zaměstnavatele. Ten jim neproplatil v letech 2004-2005 přestávky, na které měli nárok. Soudně chtělo vymoct peníze původně 90 záchranářů, teď jich zůstalo jen 27. A kromě dlužných peněz chtějí i úroky. O tom, na kolik peněz mají záchranáři nárok a jestli dostanou i úroky z nevyplacených částek, bude soud rozhodovat 18. května.

„Jde o ten princip, za odvedenou práci se má zaplatit, to je můj názor,“ podotýká Richard Štrobl, který pracuje jako lékař na záchrance už 8 let. I jemu dluží zaměstnavatel peníze, přesně 15 tisíc. Připojil se tedy k dalším 26 záchranářům, kteří chtějí peníze vymoct soudně.

„V současné době to vychází průměrně 20 tisíc na osobu,“ uvedl Jaroslav Říčánek, místopředseda ZVOS pracovníků ve zdravotnictví. Ve směně byli 12 hodin a zaměstnavatel jim proplatil jen 11 a půl hodiny. Původně chtělo podle odborářů peníze proplatit 90 záchranářů, teď se soudí už jen třetina. „Bohužel tam byl veliký nátlak, mě se to ale těžko dokazuje,“ doplnil Říčánek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Současná ředitelka záchranné služby Vladislava Filová odhaduje dlužnou částku lékařům na statisíce. Chyba podle ní vznikla špatným výkladem tehdy platného zákoníku práce. „Až v roce 2006 vešel v platnost nový zákoník práce, do té doby byl výklad zákoníku nejednoznačný,“ míní Fialová. „Po šesti letech bychom tu záležitost rádi rozhodli a věřím, že soud rozhodne a ukončíme to,“ uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.