Na Švihově mohli návštěvníci obdivovat běžně nepřístupné části

Švihov - Na hradě Švihov o víkendu otevřeli jindy nepřístupné prostory. Návštěvníci tak měli možnost nahlédnout do renesančního sálu severního paláce, který teprve čeká na rekonstrukci. Během dvou dnů sálem z druhé poloviny 16. století prošla více než stovka lidí. Zvláštní prohlídky na Švihově budou probíhat i v příštích letech. Podle správy hradu je stále co nabízet.

Vodní hrad Švihov je z devadesáti procent běžně přístupný návštěvníkům. Do zbytku hradu se ale veřejnost z nejrůznějších důvodů nepodívá. Správa hradu ale právě toho už pět let dokáže využít vždy na začátku sezony, kdy část nepřístupných míst otevře. Zájemci tak mohou navštívit například Putovu ložnici, odkud podle pověsti čert unesl Putu Švihovského nebo hradní hladomornu. „V loňském roce jsme měli zvláštní výklad o dobrovických stropech, které zde byly instalovány ve dvacátém století,“ uvedl kastelán vodního hradu Švihov Lukáš Bojčuk.

„Lidé mají velký zájem o tyto zvláštní prohlídky. Chodí zejména spoustu místních lidí, protože vidí něco zajímavého, co normálně k vidění není,“ míní zástupkyně kastelána vodního hradu Švihov Lucie Stoklásková. Letošní zvláštní prohlídky neopraveného renesančního sálu severního paláce z poloviny 16. století přilákaly více než stovku lidí, tedy celou třetinu všech návštěvníků.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)