U Dobronína může být ještě další masový hrob

Jihlava - Archeologové se znovu vrátí kopat do Dobronína. Kriminalisté rozhodli, že se bude hledat další poválečný hrob. Blízko železničního viaduktu u Zlatého potoka v Dobroníně mají být zakopáni další ubití Němci. Vyplývá to z policejních šetření. Povrchové průzkumy nepřinesly jednoznačné závěry, a tak sem kriminalisté povolají archeology. Jihlavská policie už také získala první průběžné výsledky analýzy DNA z prvního odkrytého hrobu.

„Co mám další hlášky z obce a od starousedlíků, tak vím, že těch vražd zde proběhlo víc a že jsou i jiné lokality, kde by se měli nacházet mrtví čeští Němci,“ potvrdil domněnky autor smírčího kříže Milan Litavský. Archeologickému průzkumu tak nestojí nic v cestě. „Kriminalisté jednali s vlastníkem pozemku, kterým je SŽDC a průzkumu nic nebrání. Archeoprůzkum v této lokalitě by měl být zahájen v druhé polovině května,“ potvrdila mluvčí Policie ČR kraje Vysočina Dana Čírtková.

Vyšetřovatelé mají v rukou už první průběžné výsledky analýzy DNA ostatků z lokality Budínka. Z nich vyplývá, že na louce bylo pohřbeno minimálně 9 mužských těl. „Ke stanovení identity jednotlivých jedinců je třeba, abychom měli srovnávací vzorky z Německa, ty zatím nemáme,“ podotkla Čírtková.

U Dobronína může být ještě další masový hrob (zdroj: ČT24)

„Tahle dost nešťastná kauza sem určitým způsobem vnesla napětí,“ míní starosta obce Jiří Vlach (KSČM). Autor smírčího kříže už připravuje nový památník. Původní dřevěný kdosi podřezal a ještě před tím opatřil hanlivými nápisy. Zastupitelé Dobronína se také dlouho neuměli dohodnout, jak uctí zemřelé. Nakonec rozhodli o uložení ostatků na místním hřbitově. „Jsme některými lidmi napadáni, že příliš ustupujeme německé straně, my chceme, abychom tuhle věc vyřešili v souladu se všemi zákony,“ uvedl starosta. Na kterém konkrétním místě a kdy přesně budou ostaky mužů uloženy, zatím není jasné, podle starosty se mimo jiné čeká na vyjádření německé strany.

Hanlivý nápis na křížu u Dobronína
Zdroj: ČT24