Primátor Korytář pryč, rozhodli zastupitelé Liberce

Liberec - Zastupitelé Liberce dnes v tajném hlasování rozhodli o odvolání primátora Jana Korytáře ze sdružení Změna pro Liberec. Vedle něj končí svou anabázi v radě města i jeho dva spolustraníci, ekonomický náměstek Jaromír Baxa a radní Květoslava Morávková. Zastupitelé o jejich odvolání jednali v bouřlivé atmosféře čtyři hodiny. Město dočasně povede statutární náměstkyně primátora Martina Rosenbergová z ČSSD.

Podle Korytáře je důvodem jeho odvolání to, že odmítl podepsat smlouvy na dvě sporné zakázky, a to na revitalizaci městských lázní a dostavbu bazénu. Pro odvolání Korytáře bylo 26 z 39 zastupitelů, 13 bylo proti. Baxu v radě nechtělo 22 zastupitelů, Morávkovou 23. Korytáře se zastupitelé poprvé pokusili odvolat už na minulém jednání 31. března. Primátor však tehdy hlasování neumožnil a bod přesunul na další jednání. Podle mnohých zastupitelů tehdy jednal protizákonně, on sám tvrdí, že zákon neporušil.

Jan Korytář:

„Já budu dál zastupitelem, mí kolegové také. My se budeme maximálně snažit, aby ty změny, které jsme v Liberci zahájili, dál pokračovaly.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jednání přímo na radnici sledovala více než stovka lidí, především příznivců dnes odvolaného primátora. Další byli na náměstí před budovou. V několikahodinové diskusi Korytářovi lidé bouřlivě vyjadřovali podporu nebo vyzývali zastupitele, aby odstoupili. V sále se ozývaly výkřiky jako „Chceme nové volby“ a „Dostali jste zaplaceno“. Na Korytářovy odpůrce v některých okamžicích pískali či bučeli.

Obě sporné zakázky má prověřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zastupitelé dnes měli rozhodovat o vyhodnocení výběrových řízení, projednávání bodů se ale rozhodli přerušit.

Změna pro Liberec loni zvítězila v komunálních volbách a koalici vytvořila se sociálními demokraty, seskupením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Koalice vydržela do konce března, kdy z ní pro údajnou nefunkčnost a dlouhodobě špatnou komunikaci vystoupila ČSSD.

Jan Korytář
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK