Troubky nesouhlasí s projektem protipovodňové hráze

Troubky - Povodí Moravy má hotový projekt, který by měl ochránit Troubky před povodněmi. Stavět se však zatím nemůže. Zastupitelé obce totiž s plánem nesouhlasí a trvají na vlastním – alternativním řešení. To však podle investora není možné. Řešení, které navrhuje radnice, by prý ohrozilo okolní obce a města. Jedno, dočasné, opatření proti povodním už obyvatelé Troubek udělali. Z vlastní iniciativy loni na podzim obnovili selskou hráz. Ta ale zachytí pouze menší vodu. Proti té stoleté by neměla šanci.

V květnu to bude rok, kdy Troubky zasáhla povodeň a napáchala škody za 400 milionů korun. A v létě pak 14 let od tragických záplav, při nichž zahynulo hned devět místních obyvatel. Podobným událostem chtějí do budoucna vodohospodáři i obec zabránit. Jenomže namísto spolupráce se nyní přou o to, kdo navrhuje lepší řešení. Povodí Moravy zde hodlá vybudovat hráz. Místní k ní ale mají výhrady. „Troubky byly přirovnávány k hlubokému talířku, který byl otočený, a obec se postavila na kopci. Vlivem toho, že se tady udělá hráz, si ten talířek otočte, ta hráz je časovaná bomba, kdy ta voda horem nebo spodem nateče do Troubek a kompletně je vyplaví,“ bojí se zastupitel obce Miroslav Mlčoch.

Podle odborníků z Povodí Moravy se však obyvatelé Troubek obávají zbytečně. Hráz prý bude zcela bezpečná. „Hráz bude doplněna těsnící clonou a ta bude zhruba deset metrů pod zemí zajišťovat to, aby byla zcela bezpečná, aby nedošlo k prolomení a prosáknutí pod hrází,“ tvrdí zástupce projektové firmy Radek Maděřič. Podstatou sporu je jeden z úseků hráze. Zatímco zástupci obce žádají, aby hráz vedla blíže řeky Bečvy, protože by tak bylo ochráněno více pozemků, vodohospodáři to odmítají. Chtějí hráz vybudovat od řeky výrazně dále a zvětšit tak území, kde by se voda mohla při povodních rozlít, aniž by ohrozila například Rokytnici, Citov nebo Císařov. „Myslíme, že navržená ochrana je navržena zodpovědně, nejen jako ochrana před stoletou povodní, ale i vzhledem k režimu podzemních vod,“ říká za Povodí Moravy ředitel závodu Horní Morava Olomouc David Fína.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)