Liberečtí záchranáři budou mít do dvou let nový dispečink

Liberec – Záchranáři v Libereckém kraji budou moci do dvou let využívat nové operační středisko přímo v areálu liberecké nemocnice. Stávající dispečink už je totiž zastaralý, nevyhovuje dispozičně a navíc nedokáže komunikovat s operačními středisky v jiných krajích. Celkem přijde nové operační centrum na 65 milionů Kč. Technologii a část stavebních úprav za 39 milionů zaplatí evropské fondy, zbytek nákladů půjde z krajské kasy.

To, že systém liberecké záchranky nekomunikuje s ostatními kraji, pocítili záchranáři třeba letos v červenci, kdy klíčové systémy dispečinku vyřadil kulový blesk. Komunikace mezi záchranáři se na několik hodin vrátila o 15 let zpět a dispečerky musely navádět sanitky přes mobilní telefony a vysílačky. Jak upozorňuje ředitel libereckých záchranářů Stanislav Mackovík, tak je liberecká záchranka jediná v Česku, která používá operační systém, který je s ostatními nekompatibilní. 

Navíc je stávající dispečink příliš malý, záchranka sídlí v historické vile a dispečink vznikl probouráním zdi mezi dvěma pokoji. Podle předpisů by měl být dispečink velký minimálně 80 metrů čtverečních, což ale stávající prostory zdaleka nesplňují. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nový dispečink chce záchranka vybudovat přímo v areálu liberecké nemocnice, a to v bývalé restauraci Neli, která je v současnosti prázdná. Stavba by měla být hotová do dvou let, je to totiž jedna z podmínek evropské dotace.