Spory o teplo v Chodově - město chce škody vymáhat po ERÚ

Chodov – Vedení Chodova vybralo už v srpnu Sokolovskou uhelnou jako nového dodavatele tepla pro město. Energetický regulační úřad ovšem firmě stále neudělil potřebnou licenci, město chce proto po úřadu vymáhat vzniklou škodu. Řádově jde prý o stovky tisíc korun měsíčně, protože je smlouva se Sokolovskou uhelnou pro město výhodnější.

Podle vedení Chodova Energetický regulační úřad dlouhodobě nekoná a tím město poškozuje. „Ačkoli se jedná o náš majetek, úřad nás odmítl přibrat jako účastníka řízení. Podle našich informací už Sokolovská uhelná doložila všechny potřebné doklady pro přidělení licence, ale zatím se tak nestalo,“ uvedl místostarosta Patrik Pizinger (HNHRM).

ERÚ obdržel žádost o změnu licence 29. srpna. Podle mluvčí úřadu ale žádost neměla všechny náležitosti, a tak 1. září ERÚ přerušil řízení na 30 dnů a vyzval žadatele, aby podklady doplnil. „Po doplnění a přezkoumání podkladů bylo 3. listopadu vydáno rozhodnutí ve věci. V současné době běží lhůta pro podání rozkladu,“ informovala mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová. Jak úřad rozhodl, ale ovšem nesdělila. O rozhodnutí ERÚ zatím nevědí ani v Sokolovské uhelné. 

Zatímco dosavadní nájemce městských dodávek tepla, společnost Marservis, městu žádné nájemné neplatí, od Sokolovské uhelné mělo dostávat pět milionů korun ročně. Navíc uhelná společnost, která je i výrobcem tepla pro Chodov, nabídla cenu 442 korun za jeden gigajoul. Marservis podle informací radnice dodává teplo, které je asi 80 korun za GJ dražší. Podle radnice tak jen rozdíl ve spotřebě městských budov představuje asi 1,8 milionu korun ročně.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podobně jsou na tom ale i obyvatelé města. Ti už sepsali petici, se kterou se chtějí obrátit na Úřad vlády, sněmovnu a město. Podle petice Sokolovská uhelná prodává Marservisu teplo za zhruba 217 korun za GJ. „Takový cenový rozdíl považujeme za nemravný a v rozporu s českými zákony,“ uvádí se v petici.

Chodov se se společností Marservis pře už mnoho let. Město s firmou uzavřelo dlouhodobou smlouvu v roce 1994. Podle současného vedení města byla ale nevýhodná. Roky se proto radnice se společností o platnost smlouvy soudila. Soud sice rozhodl, že je smlouva, která měla platit do roku 2018, neplatná, ale Marservis se odvolal k Nejvyššímu soudu. Firma také už podruhé požádala o předběžné opatření, které by zakázalo městu manipulovat s teplofikací. První návrh krajský soud odmítl, nyní bude rozhodovat o podobném znovu.