V Jihlavě je nedostatek školek

Jihlava - Novou školku pro padesát dětí otevřeli v Jihlavě. Přesto je to podle rodičů stále málo. Tvrdí, že město podcenilo situaci s nedostatečnou kapacitou zařízení pro předškolní děti a reagovalo pozdě.

Město začalo situaci řešit teprve ve chvíli, kdy vznikla petice s více než dvěma a půl tisíci podpisů. Alespoň to tvrdí rodiče tři sta padesáti jihlavských dětí, které se letos do školky nedostaly. Radnice se brání. „Ke zdržení došlo, jednota radních a zastupitelů nebyla taková, aby se věc začala řešit okamžitě. Nicméně se rozhodně nezačalo až na základě petice,“ říká náměstek jihlavského primátora Rudolf Chloupek.

Od září do listopadu v Jihlavě přibylo 125 míst pro předškolní děti a městskou pokladnu to stálo přes 17 milionů korun. Na dalších 21 milionů vyjde přestavba objektu v Jarní ulici a už jsou na světě projekty i na rozšíření kapacit školek Resslova a Nad Plovárnou.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Rodiče se ale obávají, že to přesto nebude stačit. „Investice nejsou odhlasovány a jestli se to nestihne příští rok, tak těch míst bude pořád nedostatek,“ myslí si autorka petice Kateřina Žoudlíková. Rodiče požadovali využít také prázdné třídy základních škol. To se ale podařilo jen v jednom případě. Nejnovější místa vznikla v nevyužívaném patře domova mládeže. „Ve spoustě míst to nešlo udělat, protože to odporuje požárním nebo hygienickým předpisům, takže tohle je taková výjimka,“ poznamenal Chloupek.

Magistrát tvrdí, že bude stavět i v příštím roce a vyhovět by chtěl až 96 procentům zájemců. Jestli se podaří zrealizovat i další slíbené a už připravené projekty, záleží hlavně na penězích. Zastupitelé by o nich měli jednat v dubnu příštího roku.