V Úpici mají astronomický unikát

Úpice (Trutnovsko) – Astronomové z malé hvězdárny v Úpici na Trutnovsku se mohou pochlubit mimořádným úspěchem. Společně s kolegy z Austrálie jsou totiž jediní na světě, kteří dokážou zachytit takzvaný kosmický šum. A to navíc díky přístroji, který si sami postavili.

Dřevěné kůly, pár metrů drátu a nějaké plastové lahve. Zařízení, které nám může závidět skoro polovina světa, by v tomhle poznal asi jen málokdo. A přitom umí třeba včas varovat před výbuchy na Slunci. „Produkty toho výbuchu mohou doputovat až k Zemi. Tady narazí do zemského magnetického pole a to může vést až ke zničení rozvodů elektrické energie,“ potvrdil odborný pracovník Hvězdárny Úpice Jan Klimeš. Zařízení může na první pohled vypadat naivně, přesto úpická hvězdárna patří mezi jediné dvě na světě, které umí kosmický šum sledovat. „Naše šumová metoda, která je velmi unikátní, nám podává zprávy o odezvách sluneční atmosféry na to, co se na vlastním slunečním tělese děje,“ dodal Jan Klimeš.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V Úpici však nemyslí jen na sebe. S vypůjčeným vybavením tu doslova na koleni vyvinuli přístroj, díky kterému budou moct podobně sledovat Slunce i nadšení amatéři. A za pár korun. „Samotný přijímač by mohl vyjít tak na 3 až 4 tisíce korun. Kolega, se kterým jej vyvíjím, na tom nechce nějak zbohatnout,“ vysvětlil konstruktér přístrojů úpické hvězdárny Ladislav Křivský.

Na pracovnících zdejší hvězdárny je vidět, že tahle práce je zkrátka baví. A hlavně mají výsledky. Třeba to jednou ocení i zastupitelé Královéhradeckého kraje, kterému hvězdárna patří.