V Brně - Králově Poli vznikne koalice ČSSD s ODS a KDU-ČSL

Brno - Sociální a občanští demokraté spolu s lidovci by měli do konce volebního období ovládat radnici v Králově Poli. Strany dnes podepsaly koaliční dohodu, jak informoval lídr ČSSD a pravděpodobný budoucí starosta Roman Vykoukal. Na radnici od loňských komunálních voleb tvořili koalici ODS s TOP 09, lidovci a zelenými. Strany však přišly o většinu v zastupitelstvu a krize vyvrcholila před dvěma týdny odvoláním starosty Ivana Kopečného (ODS). ODS pak prohlásila koalici za fakticky nefungující, a tudíž rozpuštěnou.

Královo Pole je v krátké době druhou brněnskou městskou částí, kde vznikla velká koalice. V říjnu se rozpadlo spojenectví ODS a menších stran v části Brno-sever. Na další spolupráci se tam dohodly ODS s ČSSD, starostkou zůstala Sabina Tomíšková (ODS).

Podle Vykoukala si královopolské strany rozdělí místa v radě v poměru čtyři ku čtyřem ku jednomu. ČSSD získá dva lidi ve vedení radnice, a to starostu Vykoukala a místostarostu Miloslava Humpolíčka. Místostarosty za ODS se podle dohody mají stát Andrea Pazderová a Pavel Juránek.

Královo Pole i Brno-sever jsou důležité brněnské městské části - Brno-sever je druhá největší a Královo Pole třetí. Koalice ODS a menších stran se nedávno zatřásla i v Brně-Černovicích. Po smírčím řízení tam však koalice pokračuje.