Fotografie Jiřího Doležela připomínají oběti totality

Olomouc – Cyklus fotografií Jiřího Doležela Stopy paměti je až do 15. ledna vystaven v kavárně Amadeus Arcidiecézního muzea v Olomouci. Cyklus je součástí stejnojmenného projektu, který shromažďuje vzpomínky odpůrců a lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku. Z Arcidiecézního muzea se pak vydá na pouť po regionálních muzeích a školách.

Projekt dosud shromáždil svědectví zhruba 90 pamětníků a stále pokračuje. „Projíždíme Olomoucko, Prostějovsko, někdy za pamětníky vyjíždíme i do Brna nebo Prahy. Do budoucna chystáme internetové stránky a připravujeme i knížku,“ nastínil plány fotograf. Výstava představuje sérii 20 fotografických portrétů vybraných osobností z olomouckého regionu s medailonky a audio záznamem rozhovorů. Každý panel je také vybaven mp3 přehrávačem se sluchátky.        

Kvalitu Doleželových portrétních fotografií dokládají ceny v soutěži Czech Press Photo. V loňském roce získal soubor hlavní cenu v kategorii portrét. Letos Doležel ve stejné kategorii dostal čestné uznání za fotografii sedmadevadesátileté olomoucké rodačky Jiřiny Petřkové. Její bratr, pravoslavný kněz Vladimír Petřek, ukrýval československé parašutisty, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. „Kněze nacisté odhalili a popravili. Pomstili se však celé rodině a všechny její členy odvlekli do koncentračních táborů. Jiřina Petřková jako jediná přežila, její rodiče a tři sourozenci se již domů nevrátili,“ přiblížil Doležel jeden ze zdokumentovaných osudů.      

Stopy paměti jsou projektem sdružení novinářů a historiků, který shromažďuje vzpomínky posledních žijících pamětníků nejtemnějších let nedávné minulosti. Respondenty projektu jsou pamětníci 2. světové války a perzekucí komunistického režimu v 50. letech. Jejich svědectví jsou zachycena na audiovizuální záznam, který doplňují aktuální fotografické portréty každého pamětníka v jeho domovském prostředí.