Plzeň drasticky zvyšuje nájmy

Plzeň – Městské byty v Plzni od nového roku podraží. Radnice využila poslední šanci, jak plošně upravit nájmy. Ceny se tak dostanou na maximální možnou hranici. Ročně nájemníci zaplatí v průměru o 10 tisíc korun navíc. Systém zvýhodňuje sociálně slabší rodiny.

Ceny narostou zhruba o 10 procent. Za klasický byt 3+1 zaplatí Plzeňané měsíčně přibližně o 8 stovek víc. Řada lidí se tak dostane do finančních problémů. Město argumentuje tím, že v dalších letech už nebude moct nájmy upravovat, a proto se rozhodlo pro maximální zdražení. „Je to poslední zvýšení a stále zůstane nájemné v městských bytech pod úrovní tržního nájemného,“ tvrdí primátor Plzně Martin Baxa.

Není ale úplně pravda, že město bude i nadále nabízet nejlevnější bydlení. „Cena tržního nájemného za jeden metr čtvereční se pohybuje okolo sedmdesáti až osmdesáti korun,“ uvedla realitní makléřka Helena Vinařová.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Nová výše nájmů do jisté míry ale zvýhodňuje sociálně slabší. Ti si totiž mohou zažádat o příspěvek na bydlení. „Nedovedu si představit, jak by jinak byli schopni ze svých příjmů hradit průměrný nájem,“ řekl radní města Jiří Kutan. Zvýšené ceny nájemného postihnou v Plzni více než 3,5 tisíce městských bytů. Město se ale do budoucna chystá velkých bytů zbavit.