Železniční trať nahradila cyklistická stezka

Ostrava– Unikátním způsobem využil Zábřeh opuštěnou trať mezi obcemi Lupěné a Hněvkov. Místo kolejí teď po trati vede cyklistická stezka. Přestavba téměř dva a půl kilometru dlouhého úseku na trasu pro cyklisty a bruslaře přišla na více než dvanáct milionů korun.

Po trati mezi obcemi Lupěné a Hněvkov na Zábřežsku jezdily vlaky už v roce 1890. Zhruba před třemi lety ale dráhy tuto část železnice opustily. „Ta trasa byla velmi pomalá, navíc s malými poloměry oblouků. Dvacet let se připravovala její obnova,“ říká ředitel Správy železniční dopravní cesty Olomouc Václav John.  

Koleje na Prahu teď vedou přímo. Po těch starých zbyl dlouhý val. Právě na něm Zábřežští cyklistickou stezku vybudovali. „Původně jsme chtěli mít jenom část té trati, ale pak jsme zvolili úplně celou. Je to dosti výrazná technická památka,“ uvádí místostarosta města Zábřeh Karel Crhonek. „Myslíme si, že stezka bude dost využívaná, protože vede do krásného údolí,“ naznačuje vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu Zábřeh Václav Doležal.

Na původním povrchu je teď vrstva asfaltu, úpravami prošly také tři železniční mosty. „Ty mosty nebyly úplně v pořádku, takže dodatečně jsme v průběhu stavby museli řešit ložiska těch mostů tak, aby jejich životnost byla prodloužena,“ upozorňuje vedoucí odboru technické správy Městského úřadu Zábřeh Petr Košťál. „Cyklostezka je těsně před dokončením. Příští týden by mělo dojít k převzetí stavby od zhotovitele,“ uzavírá starosta města Zábřeh František John.  

Val zatím stále patří Správě železniční dopravní cesty. Město už ale s jejími zástupci jedná o převodu do svého majetku. Zábřežští chtějí vybudovat cyklistickou stezku také do nedalekého Postřelmova. Její stavbu ale zatím blokují majitelé některých pozemků podél trati.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)