Úsporná opatření sníží počty policistů na Vysočině

Přibyslav - Policie chystá úsporná opatření. Už od nového roku se zruší na Vysočině posty vedoucích obvodních oddělení v malých městech a na některých služebnách se sníží i počet policistů. Kolik se tím ušetří, policie zatím neví.

Obvodní oddělení v Přibyslavi bylo nedávno opravené a zmodernizované. Od nového roku se na něm mění fungování policejních útvarů a na pořádek tady bude dohlížet 8 policistů. „Tím, že se obvodní oddělení změní na policejní stanici, nebude dotčena bezpečnost občanů. Nemusí mít obavu,“ uvedla Monika Pátková, mluvčí Policie Havlíčkův Brod.

„Policie by udělala velkou chybu, kdyby tento region opustila. Trváme na tom, aby byl zabezpečen policejním dohledem“ řekl Jan Štefánek, starosta Přibyslavi. I obvodní oddělení v Okříškách se chystá na změny. „Vedení krajského ředitelství bylo nuceno připravit na příští rok fungování tak, abychom zvládli rozpočet,“ uvedla Dana Čírtková, mluvčí policie Kraje Vysočina. Policie slibuje, že se žádné služebny zatím rušit nebudou. I tak se ale úsporná opatření dotknout šesti měst v kraji. „Ve dvou případech se počet policistů na základních útvarech sníží,“ dodala Čírtková.

Vysočina má podle statistik nejméně policistů v přepočtu na počet obyvatel. Sami policisté mimo kameru přiznávají, že už teď je jich málo. Kraj Vysočina patří mezi nejbezpečnější regiony Česka. Starostové chtějí, aby to tak zůstalo i po zavedení úsporných opatření policie.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)