Bioplynová stanice v Libkově Vodě stát nebude, rozhodli obyvatelé

Libkova Voda (Pelhřimovsko) - Obyvatelé Libkovy Vody na Pelhřimovsku v dnešním místním referendu odmítli stavbu bioplynové stanice na katastrálním území své obce. Proti stavbě bylo 111 ze 163 odevzdaných hlasů, pro bylo 52 lidí, řekl ČTK starosta Josef Vácha. Tento výsledek podle něj může pro obec znamenat finanční ztrátu, protože jí nizozemský investor hrozí vymáháním odškodného za zmaření investice.

Referenda, které se konalo od 08:00 do 20:00 na obecním úřadě, se zúčastnilo přes 87 procent oprávněných voličů. Výsledek by měl pro investora znamenat to, že mu obecní zastupitelstvo nepovolí dopravní napojení, což je pro pokračování přípravy stavby klíčové. „Teď je na mě, abych svolal zastupitelstvo, které k tomu zaujme stanovisko,“ řekl starosta.

Velká bioplynová stanice měla vzniknout asi kilometr za obcí. Zastupitelé s její stavbou už vyslovili souhlas, pak se ale začínaly ozývat protesty mezi lidmi. Následovaly dvě petice. Odpůrci záměru se báli hlučné a prašné nákladní dopravy, která by byla podle nich spojena s provozem stanice. Vadilo jim také to, že se měl rozlehlý průmyslový areál stavět na volných pozemcích v krajině. Stanici chce stavět nizozemská firma Bohemen Grondfonds. Obci podle starosty za změnu postoje hrozí vymáháním náhrad. U pelhřimovského okresního soudu už podle něj leží žaloba na 2,5 milionu korun. „Byli jsme dohodnutí, že pokud dáme souhlas, investor žalobu stáhne,“ doplnil Vácha. Další žalobu podle něj společnost ještě chystá. Roční rozpočet obce se podle starosty pohybuje kolem tří milionů korun.

Proti stavbě bylo občanské sdružení Ochránci zdravé přírody Libkova Voda. Václav Lapáček ze sdružení je s výsledkem referenda velmi spokojen. Sdružení podle něj ale zůstává ve střehu. „Pro zastupitelstvo by to mělo být závazné, ale nevíme, jestli zastupitelstvo neodstoupí,“ řekl.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)