Plzeň nabízí výstavu děl Adolfa Loose

Plzeň - Západočeská galerie v Plzni připravila unikátní výstavu jednoho z nejvýraznějších moderních architektů Adolfa Loose. Nová expozice se věnuje jeho životu a vztahu k západočeské metropoli. Lidé se také blíže seznámí s významnými zadavateli Loosových zakázek.

Výstava v Pražské ulici nabízí především portréty Loosových zákazníků. Jednalo se zejména o podnikatele nebo lékaře německé židovské komunity. Expozice se ale také věnuje i Loosovým spolupracovníkům. „Jedním z takových vzácných předmětů, které výstava prezentuje, jsou fotoalba Karla Lhoty, což byl hlavní spolupracovník Adolfa Loose v Plzni,“ informuje koordinátor výstavy Petr Jindra. 

Adolf Loos se v Plzni nesmazatelně zapsal unikátními bytovými interiéry. Jeho dílo je pověstné tím, že vystoupil proti secesi a historismu. Tradičně pracoval se sytými barvami a drahými materiály. „Jeho dílo patří k tomu nejvýznamnějšímu, pokud jde o kulturní dědictví,“ upozorňuje Petr Jindra. „Adolf Loos byl výjimečnou osobností a tak trochu i rebel,“ dodává grafik knihy Jan Dienstbier. 

Nejvíc působil Adolf Loos v okolí Klatovské třídy. Jedním ze zásadních objektů jeho architektury je i jeden z domů v Plachého ulici. „Plzeň vytváří takový pomyslný trojúhelník společně s Vídní a Prahou, kde tenhle světově proslulý architekt zanechal asi nejvýraznější stopu,“ říká ředitel Západočeské galerie Roman Musil. „Loos vyjadřuje svým životním stylem moderní, autentickou moderní civilizaci,“ uzavírá Petr Jindra. 

Výstava potrvá v Západočeské galerii až do 12. února. Do roku 2015 chce magistrát města Plzně a vedení Plzeňského kraje opravit nejvýraznější Loosova díla.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)