Vězeňský lékař z Heřmanic skončil ve vazbě

Praha - Bývalý lékař ostravské věznice Heřmanice je zapleten do nelegálního obchodu s psychofarmaky. Svému komplici totiž dodával velké množství léků, které jsou běžně dostupné jen na recept. Muži medikamenty prodávali přes inzeráty na internetu. Informoval o tom Český rozhlas.

Lékař dodával lidem léky bez předpisu

Obviněný lékař porušil zákon, dodával totiž léky bez receptu a nevedl řádnou evidenci. „Předpokládáme, že jde o desítky krabic. Provedli jsme rozsáhlé domovní prohlídky, a teď teprve vše vyhodnocujeme,“ řekl kriminalista Marian Ulehla. V případu byli obviněni dva muži. Obchodovali s léky, jako je neurol nebo tramal. Stíhaný lékař měl podle zjištění Radiožurnálu ještě ordinaci v poliklinice v centru Ostravy. Na webových stránkách polikliniky je červeným písmem oznámení, že provoz ordinace už zajišťují jiní doktoři.

Ředitel heřmanické věznice Petr Kadlec Českému rozhlasu potvrdil, že bývalý vězeňský lékař čelí trestnímu stíhání. Tvrdí, že s jeho prací s odsouzenými nemá kauza nic společného. „Rozhodně to pro nás není příjemná informace. Náš bývalý zaměstnanec, vedoucí lékař zdravotního střediska, je trestně stíhán a je ve vazbě. Bližší informace nemám. Já osobně věřím, že se to netýká věznice Heřmanice, respektive pracovní činnosti tohoto lékaře v době, kdy byl u nás v pracovním úvazku,“ uvedl ředitel věznice Petr Kadlec.

Okresní soud v Karviné poslal oba obviněné do vazby. „Je zde důvodná obava, že se budou skrývat a uprchnou. Také, že budou ovlivňovat svědky a pokračovat v páchání trestné činnosti,“ potvrdil předseda soudu Jan Chowaniec. Policisté mají důkazy, že dvojice obviněných zásobovala zákazníky v mnoha krajích, nejčastěji medikamenty končily v Praze.