Jáchymov se chystá na zaslouženou rekonstrukci náměstí

Jáchymov – Krušnohorskému Jáchymovu se po dvaceti letech podařilo odblokovat rekonstrukci Hornického náměstí. Vedle dotace, kterou městu přislíbilo ministerstvo kultury, se povedlo vyřešit situaci kolem historicky cenných domů v historické části města. Jejich vlastníci z řad spekulantů se o budovy nestarali.

Historické domy v severní části města prodala radnice počátkem devadesátých let. Kupní smlouvy ovšem byly pro město nevýhodné, což posléze využila řada spekulantů, a možné vzkříšení horských lázní na řadu let zablokovala.

„Komunikace s většinou těch majitelů je prostě špatná, mnoho z nich je ze zahraničí,“ připouští jáchymovský starosta Bronislav Grulich. Jedním hlasem však dodává, že situace se pomalu zlepšuje, a to především díky fondu obnovy, který město zavedlo. „Je to příspěvek stavebníkům, kteří začnou na svých objektech něco dělat,“ vysvětluje starosta. Opravy některých domů proto už začaly.

Historik z Národního památkového ústavu Lubomír Zeman:

„Architektura města Jáchymova je naprosto mimořádná, je srovnatelný s takovými skvosty, jako je Český Krumlov.“

Městu se nyní podařilo i třináct milionů z přeshraničního fondu ministerstva kultury, které chce využít pro dosud největší rekonstrukci náměstí. Kromě nových silnic a chodníků vzniknou i parkoviště a osvětlení. „Jedná se o obnovu historických prostorů mezi kostelem, radnicí a horní řadou renesančních domů,“ přibližuje záměr radnice projektant Anton Jurica. Rekonstrukce začne příští rok v dubnu, práce by měly být hotové na podzim.

Částka dotace, kterou Jáchymov obdržel, však mohla být ještě vyšší. Podle náměstkyně ministra kultury Anny Matouškové ale město zatím nemá dostatečně kvalitní program na regeneraci památkové zóny. „To je dokument, který musí mít každá obec, která je zapojena do programu regenerace. V případě Jáchymova by opravdu chtělo tomuto dokumentu věnovat ještě daleko větší pozornost,“ podotýká Matoušková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)