Silnice kloužou - doprava stála u Velvar, Loun a Litvínova

Velvary (Kladensko) – Hromadná nehoda dvou kamionů, dodávky a dvou osobních aut zablokovala ráno krátce po páté hodině silnici u Velvar na Kladensku. V koloně uvízly na tři desítky aut. Několik lidí se zranilo. Hasiči na místě vyprošťovali zraněného řidiče z nákladního auta. Silnici policisté zprovoznili až v 11:00. V severní části Středočeského kraje a v Ústeckém kraji se však ráno stalo více nehod, nejvážnější následky měly havárie na státních komunikacích u Loun a Litvínova, po kterých musely být hlavní tahy uzavřeny. Silnice z Loun na Most byla znovu zprovozněna v půl druhé odpoledne.

K největší havárii došlo na silnici I/16 mezi protihlukovými bariérami u obce Velvary. V koloně uvízly desítky aut. Podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové však z kolony mohla brzy odjíždět osobní auta a řidiči deky nebo pohonné hmoty nepotřebovali. „Silnici budou uklízet  silničáři, protože to tam klouzalo,“ doplnila Kostková. Podle mluvčí kladenských policistů Michaely Novákové se na silnici ráno vytvořilo náledí a byla mlha.

Nehodu podle prvních informací zřejmě způsobil řidič dodávky, který dostal smyk a naboural do středových svodidel. „Řidič z auta vystoupil a mával na ostatní, aby upozornil na překážku na silnici,“ popsala Nováková. Překážku však zřejmě přehlédl řidič osobního auta, který do dodávky narazil. „Následně do havarovaných automobilů najel kamion,“ doplnila.

Jako poslední do kolony narazil řidič Avie. Těžce se při tom zranil a vyprostit se ho podařilo až přivolaným hasičům. Záchranáři ho pak převezli do nemocnice ve Slaném. „Klouzalo to, byl tam jenom led, nic jiného,“ uvedl jeden z řidičů.

Ze silnice se dlouho odklízely následky nehody. Dopravní komplikace v podobě několikakilometrových kolon kolem Velvar a Kralup nad Vltavou trvaly až do 11 hodin dopoledne. „Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování,“ konstatovala Nováková. Škody na havarovaných vozech byly zatím vyčísleny na milion korun.

Hromadná nehoda zablokovala silnici I/16 u Velvar.
Zdroj: ČT24

Problémy také na Ústecku - minimálně 12 nehod

Požárem skončila další velká ranní nehoda, která se stala na silnici I/27 mezi Litvínovem a Dubí. Srazila se zde dvě osobní auta. „Následkem srážky se vznítil Hyundai Accent, přestavěný na plyn,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek. Při havárii utrpěli zranění tři lidé, škoda se odhaduje na 300 tisíc korun.

Uzavřena musela být po ranní nehodě také silnice I/28 mezi Louny a Mostem. Řidič nákladního auta vezoucího štěrk nestačil dobrzdit za pomalu jedoucím traktorem a po nárazu se převrátil na stranu. Následně do návěsu narazila čtyři osobní auta. Řidič kamionu zřejmě nepřizpůsobil jízdu, silnice byla namrzlá, poznamenala lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Kamion musel vytahovat jeřáb a hasiči odčerpávali naftu z proražené nádrže. Odklízení následků havárie trvalo až do 13:30, kdy byla komunikace znovu otevřena.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Spíše kuriózní nehoda se stala na kluzké vozovce také v sousedním Karlovarském kraji. Na mostě přes Ohři v Sokolově nezvládla řidička své auto, které prorazilo svodidla a zábradlí a zřítilo se do řeky. Žena však utrpěla pouze lehké zranění, se kterým skončila na chirurgii. „V tomto případě měla žena opravdu velké štěstí,“ podotkl mluvčí krajské záchranky Lukáš Hutta. U Vratimova na Ostravsku zase havarovali plně naložení popeláři. Na namrzlé silnici dostali smyk, narazili do osobního auta a pak se převrátili. Nikdo se naštěstí nezranil.

Pozor: Mosty v zimě namrzají

Ranní nehoda u Dobroměřic není jedinou svého druhu. Na zledovatělém mostě se bouralo na severu Čech i včera. „Ten most v tomto počasí namrzne, i když ho ošetříme. Může se stát, že v pět hodin posypeme a v sedm hodin tam bude náledí znovu,“ varoval Jaroslav Tačner ze správy ústeckých silnic.

O tom, že most namrzá, se učí už v autoškole. Dopravní policisté navíc nesouhlasí s názorem, že řidič často neví, že na most vjíždí – upozorňují na to modré sloupky a odrazka stejné barvy uprostřed silnice. Podle dopravního experta Jana Pechouta (Besip) jsou důležité i pneumatiky. Na zledovatělém mostě kloužou všechny, ale ten, kdo má zimní, má větší šanci, že vozidlo zvládne, tvrdí Pechout.

K velkým nehodám přispívá především špatné počasí – zima, ve které místy namrzají silnice, a nízká oblačnost, ve které není vidět. Zejména v Ústeckém kraji se s problematickou situací nedokážou řidiči vyrovnat. O víkendu tak v regionu zahynuli tři lidé, v pondělí zase přinesla ranní špička hned tři hromadné nehody, ve kterých bylo poškozeno 22 aut a zranilo se devět lidí.